Romania nu mai are credibilitate pentru investitorii straini - Mircea Cosea

Miercuri, 24 Octombrie 2012, ora 14:50
1476 citiri
Romania nu mai are credibilitate pentru investitorii straini - Mircea Cosea

Credibilitatea Romaniei in fata investitorilor straini este la cel mai scazut nivel din ultimii ani, considera profesorul in Economie Mircea Cosea, care a adaugat ca scenariul FMI este unul realist.

Prognozele de crestere economica ale oficialilor romani fiind incorecte, crede Cosea, analist economic si profesor in Economie. Expertii FMI au avertizat Romania ca in cazul unei intensificari a crizei din zona euro este posibila o scadere economica de 5% si o depreciere a leului cu 15-20%.

"Situatia este cu adevarat grava pentru ca FMI-ul nu vrea sa se incarce cu o raspundere prea mare in cazul in care Romania nu merge bine. Programul pe care FMI l-a impus si pe care atat guvernul Boc, cat si guvernul Ponta l-au acceptat este un program care nu avea cum sa duca la crestere economica.

Este un program de stopare a pierderilor, dar faca nicio posibilitate de creare de locuri de munca, a unui motor de crestere. De aceasta data, FMI-ul este mai realist", a explicat Mircea Cosea pentru Business24.

Oamenii de afaceri straini vor o agentie pentru prioritizarea investitiilor publice

Potrivit profesorului in Economie, situatia din Romania s-ar putea inrautati, in urmatoarea perioada, indiferent de modul in care evolueaza criza economica in zona euro. Potrivit acestuia, in tara noastra nu exista niciun fel de politica de folosire in interes propriu a resurselor nationale ale Romaniei.

FMI critica din nou Romania. Infrastructura trage in jos economia

FMI vede cinci riscuri importante pentru Romania: agravarea crizei din zona euro si accelerarea dezintermedierii de catre grupurile bancare straine, ambele cu probabilitate medie de materializare, dar cu impact ridicat; o reactie negativa a populatiei si politicienilor fata de reforme si accesarea de fonduri UE sub asteptari, care au sanse ridicate de realizare; blocarea accesului la pietele financiare, cu sanse mici si efect mediu.

Cursul valutar in pericol. FMI avertizeaza ca leul ar putea scadea cu 15-20%

"Romania are legaturi comerciale si financiare puternice cu membrii zonei euro. Exporturile catre Germania, Italia si Franta formeaza circa 40% din exporturile totale, iar sistemul bancar este in mare parte controlat de banci din zona euro. Imprumuturile denominate in valuta formeaza aproximativ 60% din creditele catre sectorul privat", noteaza FMI intr-un raport publicat marti.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#economie Romania FMI, #crestere economica Romania FMI, #Cosea avertismente FMI , #Acord FMI