Seful misiunii FMI: Codul Civil trebuie aplicat astfel incat bancile sa continue sa imprumute consumatorii

Marti, 29 Ianuarie 2013, ora 10:05
2350 citiri
Seful misiunii FMI: Codul Civil trebuie aplicat astfel incat bancile sa continue sa imprumute consumatorii

Statul trebuie sa asigure protectia consumatorilor in tranzactiile financiare, insa intr-o maniera in care sa nu "goneasca bancile", este de parere seful misiunii FMI in Romania, Erik de Vrijer.

"Ceea ce am convenit cu Guvernul si cu BNR este ca se vor face niste studii de impact si anumite verificari ale procedurilor, pentru a se asigura ca aplicarea Codului Civil se face in asa fel, incat sa nu se ajunga ca bancile sa nu mai imprumute consumatorii", a spus reprezentantul FMI.

Erik de Vrijer, a vorbit in cadrul prezentarii concluziilor celei de-a saptea si de-a opta misiuni FMI in Romania, si despre necesitatea privatizarii mai multor companii de stat din Romania.

Reprezentantul Fondului considera ca Romania are mai multe resurse care pot fi exploatate, precum energia si transporturile, iar Guvernul ar trebui sa puna accent pe aceste domenii.

"Tara va trebui sa se bazeze pe propriile eforturi, iar Guvernul isi poate intensifica eforturile pentru a capata finantare UE", a declarat seful misiunii FMI.

Business24 iti va prezinta principalele declaratii ale reprezentantului FMI:

Codul Civil trebuie aplicat, astfel incat bancile sa continue sa imprumute consumatorii

Este corespunzator sa se asigure protectia consumatorilor in tranzactiile financiare. In multe tari exista aceasta supraveghere a bancilor, aflata sub o autoritate, iar protectia consumatorului este asigurata de alte organizatii. Cum faci acest lucru si cum aplici legile este important. Nu iti doresti sa gonesti bancile, pentru ca riscurile potentiale sunt mult prea mari.

Ceea ce am convenit cu Guvernul si cu BNR este ca se vor face niste studii de impact si anumite verificari ale procedurilor, pentru a se asigura ca aplicarea Codului Civil se face in asa fel, incat sa nu se ajunga ca bancile sa nu mai imprumute consumatorii.

Investitorii, interesati de Romania

Romania se poate finanta singura si exista un interes sporit fata de activele romanesti. Romania este inclusa in indicele pentru pietele emergente, lucru care subliniaza cat este de important pentru autoritati sa mentina increderea investitorilor.

Este dificil ca progresul sa poata fi inregistrat fara anumite intarzieri. Daca Guvernul va reusi sa faca toate lucrurile asupra carora am cazut de acord, va fi in regula.

Ialomitianu: Acordul cu FMI se va rupe definitiv, daca nu se fac progrese in doua luni

In 2012 cresterea a fost foarte slaba, iar in 2013 va fi peste 1%. Asa cum vad eu problema, se fac reforme si in situatia actuala, cresterea economica va ajunge la 3% in 2016, dar numai daca luati masuri necesare si reusiti sa aborbiti mai multe fonduri europene. Pentru a avea succes, trebuie sa va stabiliti obiectivele pentru o crestere economica mai mare, chiar daca conditiile si factorii economici au fost numerosi.

Privatizarea companiilor CFR Marfa, Transgaz, Oltenia

CFR Marfa a fost subiect de discutie si am ajuns la concluzia ca nu este o companie care functioneaza asa cum trebuie. Cel mai bun lucru pe care il putem face este ca CFR Marfa sa fie vanduta unui cumparator care poate dezvolta aceasta companie.

Un proces care va dura, pentru ca avem nevoie de investitori seriosi si este nevoie de timp pentru a analiza compania, dar si pentru ca CFR Marfa are mari datorii.

Cel care va castiga licitatia pentru CFR Marfa va avea un acord incheiat in acest sens.

In ceea ce priveste Transgaz, s-au indeplinit tintele la prima evaluare. Este nevoie sa marim exporturile, avand in vedere ca tara are resurse de gaz si este nevoie de aceasta companie.

Trebuie sa deschidem si evaluarea pentru Oltenia, este o companie cu potential mare si este importanta pentru economie. Hidroelectrica produce energie, dar avem nevoie si de Oltenia. Este nevoie sa implicam sectorul privat.

Guvernul ia masuri de corectare, dar mai are nevoie de timp. Am fost de acord sa oferim timp, pentru ca sunt probleme serioase si credem ca Guvernul va face ce promite.

Concluziile vizitei FMI: Avem doua luni sa privatizam patru companii de stat

Ce a ratat Guvernul

Tintele ratatate au fost: deficitul cash pentru 2012 si tinta de arierate. Ratarea deficitului cash nu o privim ca pe o ratare efectiva, pentru ca ar fi fost o politica fiscala, ci din cauza unor intarzieri de ordin tehnic. Am convenit asupra unor masuri de reducere a arieratelor inainte de finalizarea evaluarilor.

Tara va trebui sa se bazeze pe propriile eforturi. Guvernul poate sa isi intensifice eforuturile de a capata finantare de la UE pentru proiecte de infrastructura, practic o forma de intrari de capital care ar ajuta economia.

Guvernul se reorganizeaza si acorda mai multa importanta in mobilizarea acestor resurse. Nu este de ajuns, pentru ca in trecut, am fost dezamagiti de nivelul de absorbtie care putea fi atins. Am privit catre acele sectoare din economie unde cresterea putea fi stimulata: energie si transport.

Care sunt resursele Romaniei

Romania are multe resurse care pot fi exploatate. De asemenea, Romania are o pozitia geografica buna, la Marea Neagra, care ar putea atrage investitii in infrastructura. In ambele sectoare exista foarte multe intreprinderi de stat. Trebuie imbunatatita performanta acestora, cum ar fi Hidroelectrica, de exemplu.

Sunt doua drumuri principale. In primul rand, aceste companii trebuie sa faca bani si sa contribuie mai mult la buget. Al doilea drum presupune privatizarea lor si atragerea de capital si de know-how din alta parte. Inteleg ca exista o mare retinere fata de privatizare. Sunt multe idei preconcepute care lovesc in valoarea acestor idei.

Exista si exemple de privatizari de succes: Petrom. Se vad evolutii incurajtoare si la Hidroelectrica. A fost condusa prost mai mult ani de zile, dar acum administratorul inregistreaza progrese. Aceasta companie, condusa bine, poate avea rezultate promitatoare.

Pe masura ce ANRE devine mai independent, situatia se poate imbunatati. Daca o companie face profit mai mic, nu inseamna ca ceva anormal se intampla. Am convenit cu Guvernul asupra unui numar de actiuni la aceste intreprinderi de stat, incluzand unele privatizari, alaturi de numirea unor manageri profesionisti. Scopul este ca toate aceste companii sa functioneze mai bine. Intreprinderile mici care nu sunt sustenabile, nu pot crea locuri de munca si nu pot ajuta la cresterea economica.

Repere macroeconomice

Cresterea a fost aproape zero. Dupa 2,2 in 2011, credem ca anul acesta va fi in jur de 1,5%. Este un context dificil. Sa ne intoarcem la scopul cheie al programului.

Progrese importante au fost inregistrate: deficitul bugetar a fost redus, iar acum, Romania se gaseste deja aproape pe taram sigur. Am avut discutii bune, pe partea de buget.

Acord FMI: Impozitul pe proprietate va creste, daca spatiul are destinatie comerciala

Trebuie sa sprijinim mai bine economia decat in perioada cand era necesara reducerea mai puternica a deficitului. De asemena, balanta deficitului de plati este sub 4% si ar trebui sa fie finantabil. Inflatia s-a redus fata de nivelul de acum cativa ani si a existat o ridicare tempoarara, dar credem ca la mijlocul lui 2013, inflata se va reduce la marginea superioara a intervalului de 3%.

Coplata in sanatate, inclusa in acordul cu FMI: Pacientii vor plati din martie UPDATE

***

Fondul Monetar International a agreat, in principiu, extinderea cu doua luni a acordului stand-by, asa cum anunta premierul Victor Ponta, luni.

Guvernul a solicitat FMI ca evaluarea acordului stand-by sa fie discutata de Consiliul Director al institutiei in luna mai, pentru a avea timp sa indeplineasca o serie de preconditii care privesc angajamente intarziate si evolutia bugetara, iar o noua misiune ar urma sa vina la Bucuresti in iulie.

In timp ce Ponta sustine ca guvernul va indeplini, in doua luni, privatizarea CFR Marfa si coplata in sanatate, ramanand un partizan al acordului cu insitutiile internationale, Opozitia s-a aratat nemultumita de masurile propuse de FMI. Presedintele Comisiei de buget din Camera Deputatiilor, Dan Radu Rusanu, a criticat FMI pentru felul in care s-a derluat acordul semnat in 2009 si pentru cresterea impozitelor din 2010.

#acord FMI Romania 2013, #acord fmi, #delegatie fmi , #Acord FMI