TAROM, in vizorul companiilor din Orientul Mijlociu si Asia - Oficial MTI

Sambata, 11 August 2012, ora 15:00
1802 citiri
TAROM, in vizorul companiilor din Orientul Mijlociu si Asia - Oficial MTI

Privatizarea TAROM atrage interesul companiilor importante din Orientul Mijlociu si Asia, a declarat Septimiu Buzasu, secretar de stat la Ministerul Transportului si Infrastructurii, in timpul discutiilor cu reprezentantii misiunii Fondului Monetar International.

Oficialul MTI a explicat ca privatizarea TAROM si CFR Marfa va avea loc, insa termenele au fost amanate intrucat ministerul doreste privatizarea la cel mai bun pret.

"De exemplu, pentru privatizarea TAROM suntem intr-o perioada de vacanta, e si Ramadanul (n.r. - cea mai importanta sarbatoare a Islamului), avem solicitari si din Asia, din tari arabe, asa ca am fost sfatuiti de consultant sa amanam o luna de zile iesirea pe piata, iar FMI a fost de acord", a declarat Buzasu, citat de Agerpres.

Potrivit acestuia, ministerul este hotarat sa privatizeze CFR Marfa in 2012 si sa extinda calendarul de listare pe Bursa pana la zece companii aflate in subordinea Ministerului Transportului.

El a adaugat ca CFR marfa se va privatiza chiar daca suma nu va fi prea mare, intrucat psubiectul privatizarii CFR este dicuta deja de cativa ani.

"Cu cat amanam, pretul scade", a sublinuat acesta spunand ca in urma cu trei ani, cel mai probabil privatizarea CFR Marfa ar fi adus mai multi bani ministerului.

"In septembrie o sa avem in loc de doua - trei companii, cat a fost lista initiala de listare, zece din marile companii din transporturi pe bursa. Dorim ca aceste companii sa functioneze o piata ca actori independenti, fara misiunea politicului. FMI a inteles, a discutat cu consultantii in ceea ce priveste TAROM si CFR Marfa si, in fata argumentelor, Fondul a zis ca este mai bine asa. Nu termenele sunt (nr. importante), important este procesul, noile termene sunt stabilite pentru sfarsitul anului", a subliniat Septimiu Buzasu.

Delegatia Fondului, insa, s-a aratat nemultumita de faptul ca privatizarea CFR Marfa si TAROM se va face cu intarziere fata de calentarul initial, sustin reprezentanti ai ministerului care au participat la discutiile din cadrul celei de-a seasea misiuni FMI.

Termenul pentru privatizarea CFR Marfa era luna octombrie a acestui an, dupa ce compania ar fi negociat o schema de anulare a arieratelor si ar fi casat 3.000 de vagoane la sfarsitul lunii august.

TAROM trebuia privatizata in iunie, dupa ce in luna mai compania ar fi fost listata pe Bursa. Calendarul, insa, a fost amanat pana in luna noiembrie.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

”România nu este oaia neagră a Europei”. Un fost ministru de Finanțe descrie poziția țării noastre în relație cu marile deficite globale VIDEO
Discuțiile despre deficitul bugetar ridicat și procedura de deficit excesiv în care se află țara noastră încă din 2019 a acaparat dialogul public, dar prea puțin ne aplecăm asupra...
OnePlus Pad Go, tableta de buget cu specificații excelente. La ce preț este oferită
OnePlus Pad Go, tableta de buget cu specificații excelente. La ce preț este oferită
OnePlus a introdus pe piață o nouă tabletă, OnePlus Pad Go, o versiune mai accesibilă a modelului OnePlus Pad. Cu un preț de pornire de aproximativ 230 EUR în Europa, tableta promite să...
#privatizare tarom, #privatizare companii stat, #MTI discutii FMI, #privatizari FMI , #Acord FMI