Un nou acord cu FMI in 2013. Ce se va schimba?

Joi, 03 Ianuarie 2013, ora 11:34
2473 citiri
Un nou acord cu FMI in 2013. Ce se va schimba?

Romania va incheia in anul 2013 un nou acord cu Fondul Monetar International, odata cu finalizarea actualului acord stand-by preventiv, in luna martie a acestui an. Ce se va schimba?

Premierul Ponta a declarat ca un nou acord de precautie cu FMI ar actiona drept plasa de siguranta impotriva "turbulentelor serioase" de pe pietele financiare. El nu este singurul de parere ca Romania are nevoie de un asemenea sprijin.

Presedintele Traian Basescu a declarat, la randul sau, ca a discutat cu premierul Ponta si cu guvernatorul BNR Mugur Isarescu si s-a decis incheierea unui nou acord cu FMI pentru "inca un an sau doi".

Totusi, in ciuda acestei hotarari comune a autoritatilor, un nou acord cu FMI s-ar putea incheia doar daca Romania isi indeplineste toate obligatiile asumate pana in actualul acord preventiv.

Restantele guvernului, motiv de presiune din partea FMI

Expertii FMI, ai Comisiei Europene si Bancii Mondiale au explicat, in cadrul ultimei vizite din 2012, ca pentru a obtine crestere economica, "Romania are nevoie de o crestere a productivitatii, de investitii de capital in productivitate, dar si investitii in capitalul uman".

In plus, seful delegatiei FMI Erik de Vrijer a subliniat importanta reformei sistemului de sanatate. Potrivit acestuia, trebuie ca "actualul sistem de educatie sa formeze persoane cat mai bine pregatite pentru a raspunde cerintelor existente pe piata muncii".

Noi negocieri cu FMI din ianuarie

Misiunea FMI de evaluare va reveni la Bucuresti in perioada 15-29 ianuarie, cand se va face ultima analiza a acordului in derulare si se vor negocia conditiile noii intelegeri, care va fi aprobata, cel mai probabil, in luna februarie.

Negocierile guvernului cu FMI de la inceputul anului viitor vor fi mai dure decat rundele precedente, in conditiile in care cadrul fiscal general anuntat pentru urmatorii patru ani implica unele riscuri pentru procesul de consolidare bugetara, sunt de parere analistii financiari de la Raiffeisen Bank.

In acest context, analistii bancii considera ca pe termen scurt se vor mentine presiunile asupra preturilor obligatiunilor romanesti si a leului.

"Avand in vedere incertitudinile legate de politicile economice si perspectivele unor negocieri dure cu FMI asupra proiectului de buget pentru anul viitor, continuam sa avem asteptari precaute legate de preturile obligatiunilor si cotatia leului, pe termen scurt", potrivit analistilor.

Romania, mai putin dispusa sa accepte cerintele de reforme dure

Evolutia pozitiva a pietelor financiare ar putea face Guvernul mai putin dispus sa respecte cerintele pentru reforme dure venite din partea FMI, situatie care ar putea complica negocierile pentru un nou acord stand-by, se arata intr-o analiza ING Bank.

"Recentele evolutii vor atrage probabil atentia (investitorilor - n.r.), care ar putea alimenta dinamica pozitiva a leului si datoriei interne. Ministerul Finantelor a aratat ca prefera sa foloseasca aceasta cerere mai puternica pentru emisiuni mai mari de obligatiuni decat sa impinga rapid in jos costurile de imprumut. Consideram ca aceasta abordare, de a reduce treptat randamentele, ar trebui sa atraga mai mult capital", noteaza analistii grupului bancar.

Delegatia FMI vine in Romania la jumatatea lui ianuarie pentru doua evaluari

O delegatie a Fondului Monetar International (FMI) va efectua o vizita la Bucuresti intre 15 - 29 ianuarie, pentru a realiza a saptea si a opta evaluare a acordului stand by cu Romania, a anuntat joi Tonny Lybek, reprezentantul FMI in Romania si Bulgaria. Vizita FMI se va derula impreuna cu reprezentantii Comisiei Europene si ai Bancii Mondiale

Misiunea FMI va discuta cu autoritatile romane evolutiile economice recente si perspectivele, bugetul pentru 2013, progresul privind reformele structurale, precum si orientarea politicii monetare.

Acordul dintre Romania si FMI a inceput la 31 martie 2011 si este unul de tip preventiv, ridicandu-se la 3,1 miliarde DST (3,6 miliarde de euro), reprezentand aproximativ 300% din cota pe care Romania o are la Fond. Tara noastra nu a tras pana in prezent nicio suma de bani din fondurile disponibile. Acordul va expira in martie 2013.

#acord FMI 2013, #acord preventiv Romania 2013, #bani FMI Romania 2013, #imprumut FMI Romania 2013 , #Acord FMI