Va rezolva uniunea fiscala problemele Europei? Chiar si expertii FMI se contrazic

Luni, 12 Octombrie 2015, ora 13:15
2547 citiri
Va rezolva uniunea fiscala problemele Europei? Chiar si expertii FMI se contrazic
Foto: Wikimedia

Olivier Blanchard, economist sef al FMI pana acum doua saptamani si unul dintre cei implicati in gasirea solutiilor la cea mai grava criza economica din ultimele decenii, se arata dezamagit de slabele performante ale economiei europene.

Pentru Blanchard, transferul suveranitatii fiscale de la guverne catre Bruxelles in asa zisa uniune fiscala nu are rolul de a vindeca bolile cronice ale zonei euro, cata vreme aceasta nu da semne de prosperitate, relateaza ziarul The Telegraph.

Trezirea la realitate

Comentariile lui Blanchard sunt un adevarat dus rece pentru liderii europeni care si-au pus sperantele in crearea unui "superstat UE" bazat pe o politica fiscala comuna.

Initiativa crearii unor noi institutii supra-statale in cadrul uniunii monetare europene, trezoreria zonei euro si un minister de Finante, au fost avansate inca din vara, dupa ce telenovela datoriilor Greciei a fost la un pas de a declansa o criza de proportii in regiune.

Printre initiatori se numara presedintele freancez Francois Hollande, presedintele CE Jean Claude Junker si cel a Bancii Centrate Europene, Mario Draghi, toti sustinand ca acesta este pasul urmator in completarea programului de unificare economica si monetare inceput acum 15 ani.

Pentru fostul economist sef al FMI, uniunea fiscala, desi necesara, nu va rezolva mare lucru in privinta dezechilibrului economic inregistrat in interiorul uniunii monetare.

"Uniunea fiscala nu este un panaceu. Trebuie facuta, dar acest lucru nu inseamna ca odata infaptuita, zona euro va functiona perfect si lucrurile vor evolua bine la nesfarsit", sustine Olivier Blanchard.

Din punctul sau de vedere, moneda unica europeana va avea un parcurs timid, chiar si in cele mai fericite ocazii, in ciuda reformelor privind unificarea sistemului bancar si conferirea rolului de autoritate de colectare a taxelor si bugetara pentru Bruxelles.

Pentru fostul expert al Fondului, orice mecanism de transfer al fondurilor de la economiile mai puternice catre cele slabite nu face decat sa ascunda problema fundamentala a standardelor diferite de competitivitate din zona euro.

"Transferurile fiscale te pot ajuta sa depasesti momentele grele, dar, in acelasi timp, vor reduce presiunea de a face ajustarile necesare pentru cresterea competitivitatii", spune Blanchard.

Discrepante evidente

Crearea unei structuri statale in interiorul UE este vazuta de lideri europeni ca o masura necesara pentru a izola zona euro in fata unor riscuri de contagiune financiara asa cum au fost cele din 2010.

Viziunea lor este impartasita si de Maurice Obstfeld, succesorul lui Blanchard in pozitia de economist sef al FMI.

Nu este o opinie care sa convina fostului expert, Blanchard fiind de parere ca mecanismele institutionale nu vor putea aduce inapoi prosperitatea in cadrul uniunii monetare.

Lipsite de puterea de a recurge la devalorizari ale monedei, economiile periferice vor fi nevoite sa recurga la masuri de ajustare a dezechilibrelor economice, in mare parte prin reducerea salariilor, pentru a tine pasul cu statele mai dezvoltate.

Pe acest ton, Blanchard respinge si ideea unor miracole economice petrecute in ultimii ani in economiile afectate de criza datoriilor de pe continent.

"Nu vorbiti de miracole!"

Comisia Europeana impinge in fata Spania ca fiind copilul-minune al crizei datoriilor care a zguduit din temelii Europa.

Insa, din perspectiva fostului economist sef al FMI nici nu se pune problema ca ibericii sa fi fost martorii savarsirii vreunui miracol economic.

"Reactionez de fiecare data cand se face referire la miracolul spaniol. Cand te confrunti cu un somaj de 23% si o crestere de 3 procente, nu prea ar trebui sa vorbesti de miracole.

Am crezut ca dobanzile aproape de 0%, scaderea pretului petrolului, deprecierea euro si pauza luata in procesul de consolidare fiscala vor ajuta mai mult decat se observa acum ", afirma Olivier Blanchard.

Ca un semn ca probmelele zonei euro inca persista, cresterea economica din regiune este prevazuta sa atinga doar 1,5% in cursul acestui an, sub nivelul de 2,3 procente intalnit inaintea crizei.

Din aceeasi perspectiva, Marea Britanie si Statele Unite vor avea un nivel de crestere de 2,5, respectiv 2,6 procente.

De la Grexit la Brexit

In Regatul Unit, Blanchard si-a facut un nume prin avertismentul transmis ministrului de Finante George Obsborne in 2013, in care ii comunica oficialului ca "se joaca cu focul" in ceea ce priveste redresarea economica a tarii.

Acum, fostul economist FMI revine cu un sentiment de nesiguranta in ceea ce priveste ramanerea Marii Britanii in interiorul UE, un eveniment care ar putea costa in egala masura economia britanica, ca si pe cea a Europei.

"Pot intelege ca unii oameni s-au cam saturat de regulile impuse de Bruxelles, dar acesta nu este un motiv serios de a parasi Uniunea Europeana doar pentru ca nu iti plac niste tehnocrati", spune Blanchard, pentru care UE ramane "o constructie fundamental buna".

Pe perioada mandatului sau, FMI a fost aspru criticat pentru gestionarea ineficienta a crizei datoriilor din Grecia.

Nici pana la aceasta ora institutia nu si-a dat acordul pentru implementarea noului program de asistenta financiara de 86 miliarde de euro pentru Atena.

In ultimele doua luni petrecute ca economist sef al FMI, Blanchard a intervenit de doua ori pentru a cere public reducerea datoriei elene, sustinand ca a fost nevoit sa faca acest lucru deoarece pozitia Fondului in aceasta problema era "prost reprezentata".

Chiar si acum, o eventuala dovada privind cresterea gradului de indatorare al Greciei pana dincolo de pragul nesustenabilitatii poate face ca institutia internationala de credit sa se retraga cu totul din afacerea datoriilor elene.

In prezent, Grecia inregistreaza o datorie publica de 317 miliarde euro, din care doar 25 de miliarde sunt datorate FMI. Creditorii din zona euro au respins pana acum orice propunere de scutire de datorii a elenilor.

#criza zona euro, #brexit, #Olivier Blanchard, #acord fmi, #criza datoriilor Europa , #Acord FMI