Varoufakis: Grecia mai are bani doar pentru doua saptamani

Marti, 12 Mai 2015, ora 10:25
2831 citiri
Varoufakis: Grecia mai are bani doar pentru doua saptamani
Foto: The Guardian

Oficialii de la Atena au efectuat plata transei de 750 milioane de euro catre FMI cu o zi in avans, pentru a-si demonstra bunele intentii fata de creditori, dar ministrul de Finante elen anunta ca resursele financiare ale tarii sunt la limita.

Yanis Varoufakis sustine ca, in doua saptamani, lichiditatile pe care guvernul grec le are la dispozitie se vor termina, perfectarea acordului pentru deblocarea ajutorului financiar de urgenta de 7,2 miliarde euro fiind cruciala, relateaza BBC.

Impas total

Noile runde de negocieri, purtate intre ministrii de finante din zona euro si delegatia elena, pe tema deblocarii sumei de bani convenite in urma discutiilor din februarie nu a adus nimic nou in peisaj.

Ministrii europeni au apreciat ca s-au facut progrese pentru implementarea unor reforme, dar inca asteapta o implicare mai mare a guvernului Syriza in adoptarea masurilor impuse de creditori.

"Problema lichiditatilor aflate la dispozitia noastra este una presanta. Sa nu ne ascundem dupa deget, o stie toata lumea! Vorbim aici de o perioada de cateva saptamani", a precizat Varoufakis in fata presei.

In ultimele doua luni, Grecia a reusit sa plateasca atat transele din imprumutul contractat de la FMI, cat si salariile si pensiile, apeland la rezervele financiare ale unor institutii publice.

Cele doua parti nu resusesc sa cada de acord asupra reformelor in sistemul de pensii de stat si a pietei muncii.

Presedintele grupului de ministri de Finante, Jeroen Dijsselbloem, a mentionat ca un acord poate fi semnat numai dupa ce guvernantii eleni si creditorii convin asupra acestor chestiuni.

"Speram sa ajungem la un punct de vedere comun in timp util si pana la epuizarea lichiditatilor", a declarat acesta.

Ceasul ticaie pentru Grecia - va reusi sa faca fata acestei saptamani de foc?

Referendum pe tema datoriilor

In discursurile publice tinute de premierul Alexis Tsipras, aceeasta a mentionat ca alianta de guvernamant nu are de gand sa abdice de la platforma electorala cu care a castigat alegerile din ianuarie, dar a adus in discutie ideea unui referendum.

Masura este acceptata de catre adeptii liniei dure in negocierile cu Grecia, oficialii din Germania, ministrul de Finante Wofgang Schaueble exprimandu-si acordul pentru un scrutin popular.

"Poate este vremea sa lasam populatia Greciei sa decida daca este pregatita sa accepte ceea ce este necesar", a declarat acesta.

Ultimele sondaje de opinie desfasurate in Atena arata o sustinere de 80% din partea populatiei pentru mentinrea tarii in zona euro si incheierea unui acord cu creditorii internationali.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#criza lichiditati Grecia, #negocieri grecia ue, #refendum datorie Grecia , #Acord FMI