Vizita FMI in Romania: Ce vrea Ponta sa obtina

Marti, 06 Noiembrie 2012, ora 15:28
1716 citiri
Vizita FMI in Romania: Ce vrea Ponta sa obtina

Reducerea TVA la 9% si alocarea unui fond pentru cele 30 mii de pensii militare calculate gresit reprezinta doua dintre subiectele pe care Guvernul Ponta doreste sa le discute cu reprezentantii FMI, CE si BM, care au ajuns marti in Romania, in cadrul unei vizite oficiale.

Premierul a afirmat ca tara noastra ar trebui sa continue acordul preventiv cu Fondul.

"Tot ceea ce am discutat cu FMI ramane valabil, iar opinia mea este ca anul viitor, dupa ce expira actualul acord de tip preventiv, sa avem in continuare un acord cu FMI, CE, pentru ca este pana la urma in interesul nostru".

Perspectiva premierului nu este impartasita de analistul financiar Ionel Blanculescu. El considera ca Romania se poate autosustine din punct de vedere finciar, iar un argument este si succesul emisiunii de obligatiuni de saptamana trecuta, prin care Ministerul Finantelor a atras 1,5 miliarde euro de pe pietele externe, la randamente avantajoase.

"Romania nu are nevoie de FMI si, desigur, prim-ministrul este captiv. Nu are cum sa spuna acum, in campanie electorala, ca sa deschida o tema de atac si de dezbatere", a declarat Blanculescu.

Daca recalcularea pensiilor militare este o masura pur sociala, Ionel Blanculescu saluta initiativa de reducere a TVA la alimente, cu toate ca analistul recunoaste ca varianta hibrida la care s-a ajuns nu este cea mai bune solutie pentru industrie.

"Noi am solicitat mereu TVA, insa nu in aceasta forma. Reducem la 9%, dar luam tot 24% si 15% dam inapoi. Nu, trebuie sa mergem pe formule normale: reducem taxa la 9%, de la 24%", a spus analistul financiar.

Pe de alta parte, Adrian Radulescu, presedintele Comisiei de Agricultura din Camera Deputatilor, considera ca singurul beneficiu pe care l-ar aduce aceasta masura este reducerea evaziunii fiscale.

"Nu va avea un efect in favoarea populatiei, ci va conduce la o mai buna colectare a TVA si distrugerea pietei negre. In niciun caz consumatorul final nu va avea vreun beneficiu. El tot atat va plati. Practic, la prima incasare de TVA de la agricultor, cand acesta plateste 24% din acestia 15 se intorc la agricultor si noua raman la stat.

De la producator, pe tot lantul se va aplica TVA de 24%. Reusim, astfel, sa scoatem piata neagra din industria alimentara si agricultura. Practic, il momim pe cel care produce. Lui ii cresc veniturile cu 15 procente", a declarat Radulescu, pentru Business24.

Reducerea TVA la 9% pentru alimente, insuficienta pentru "resuscitarea" Agriculturii

Delegatia FMI este condusa de Erik de Vrijer, iar vizita se va incheia in data de 14 noiembrie 2012. Reprezentantii Fondului Monetar, ai Comisiei Europene si ai Bancii Mondiale vor discuta cu autoritatile romane despre recentele evolutii economice, politica fiscala si monetara si evolutiile facute in reformele structurale. Cea de-a saptea misiune FMI a fost amanata pana dupa alegerile legislative.

#vizita FMI Romania, #delegatie FMI Romania, #propuneri guvern Ponta FMI , #Acord FMI