Ziua adevarului: Isi va plati Grecia datoriile sau nu?

Joi, 09 Aprilie 2015, ora 11:33
2765 citiri
Ziua adevarului: Isi va plati Grecia datoriile sau nu?
Foto: Greek Reporter

Termenul limita a sosit pentru oficialii guvernului de la Atena. Din 9 aprilie, Grecia trebuie sa onoreze o serie de plati catre FMI, alti creditori si populatie, care pot declansa dezastrul financiar al tarii.

In ciuda promisiunilor repetate ale ministrului de Finante, Yanis Varoufakis de onorare a platii transei catre FMI, pietele asteapta un mesaj ferm din partea guvernului Syriza care sa linisteasca agitatia investitorilor, arata cotidianul The Guardian.

Goana dupa maruntis

Situatia economica din Grecia este dezastruoasa.

Un imprumut de 7,9 miliarde de euro este blocat de incapacitatea guvernantilor de a duce la capat planul de reforme solicitat de creditorii europeni, iar guvernul Syriza se confrunta cu o lipsa acuta de lichiditati inca de la preluarea puterii, mentionea reporterii postului american NBC.

Cu doar o zi inainte de plata transei de 450 de milioane de euro catre FMI, guvernul a pus in vanzare pe piata o noua serie de bonuri de trezorie cu dobanda la sase luni, in valoare 1,14 miliarde de euro.

Masura disperata asigura fondurile necesare pentru plata transei din datoria inregistrata catre FMI, dar ridica serioase semne de intrebare asupra capacitatii guvernului elen de a onora plata a 1,7 miliarde de euro, reprezentand pensii si salarii din sectorul public, ca si cea a doua alte emisiuni de bonuri de trezorerie cu maturitate la 3 si 6 luni in valoare totala de 2,6 miliarde de euro.

24 aprilie, ultima sansa

O noua reuniune a ministrilor de Finante din zona euro pentru analizarea progreselor inregistrate de Grecia este programata pe 24 aprilie.

Data coincide cu cea data de ministrul Varoufakis ca termen la care tara sa va ramane fara bani.

Intre timp, Varoufakis s-a deplasat la Washington pentru a o asigura personal pe sefa FMI, Christine Lagarde, de intentia guvernului de a-si onora obligatiile financiare, in timp ce premierul Tsipras a luat calea Moscovei.

Dupa o serie de refuzuri din partea creditorilor europeni de a aproba programul de reforme al guvernului Syriza, analistii se arata optimisti in atingerea unui compromis pana la sfarsitul acestei luni.

O astfel de situatie ar da Greciei sansa de a accesa suma de 7,9 miliarde de euro pusa la dispozitie de creditorii europeni, ceea ce reprezinta un balon de oxigen pe perioada lunilor de vara.

De la 1 mai, Grecia reia alte plati presante catre creditorii sai, prima fiind de 200 de milioane de euro, tot catre FMI.

"Ne platim datoriile!"

In cazul altor tari din zona euro, nimeni nu s-ar fi agitat atat pe tema respectarii termenului de plata catre FMI.

Insa acum vorbim despre Grecia, o tara care va ramane fara bani intr-un termen foarte scurt, observa si reporterii Bloomberg.

"Este doar una dinte numeroasele plati care vor trebui efectuate in urmatoarele luni, iar asta starneste nelinistea investitorilor.

Insa, in timpul intalnirii din weekend dintre ministrul Varoufakis si Christine Lagarde, oficialul de la Atena a dat asigurari ca guvernul va onora toate platile catre FMI", relateaza reporterii agentiei americane.

#transe plata credite Grecia, #plata credit FMI Grecia, #criza financiara Grecia , #Acord FMI