A venit timpul sa platim - Luni dam inapoi prima rata catre FMI

Duminica, 05 August 2012, ora 15:43
1637 citiri
A venit timpul sa platim - Luni dam inapoi prima rata catre FMI

Intr-o perioada in care luptele politice din Romania, combinate cu situatia tensionata din zona euro au adus leul la valori minime istorice fata de moneda europeana, iata ca o presiune suplimentara planeaza asupra cursului.

Luni, Romania trebuie sa plateasca prima rata din imprumutul contractat de la FMI. Potrivit planului de rambursare, care prevede ca anul acesta Romania sa returneze peste 1,7 miliarde de euro, prima rata este de peste 671 de milioane de euro, adica aproape 3,10 miliarde de lei.

Potrivit unor calcule ale money.ro, pana in 2016, plata pe cap de locuitor va fi de aproximativ 700 de euro. Mai mult, din cauza cursului nefavorabil euro/DST (Drepturi Speciale de Tragere - moneda de cont cu care lucreaza FMI, n.red.), BNR va plati in plus un miliard de euro.

Iar aceasta rata pe care BNR o va plati luni nu este singura din anul in curs. Peste trei luni, pe 6 noiembrie, alte aproape 671 de milioane de euro vor pleca spre FMI si pe 21 decembrie vom da jumatate din suma - 264 milioane de euro.

Citeste mai multe despre A venit timpul sa platim - Luni dam inapoi prima rata catre FMI pe Ziare.com.

#FMI prima rata imprumut, #Romania rata FMI, #imprumut nou Romania FMI, #curs leu euro FMI , #Imprumut FMI Romania