Ilie Serbanescu: Fuga de raspundere a d-lui Franks

Miercuri, 30 Noiembrie 2011, ora 12:30
4373 citiri
Ilie Serbanescu: Fuga de raspundere a d-lui Franks

D-l Jeffrey Franks, reprezentantul pentru Romania al demolatorului principal al tarii pe numele sau FMI, a fost intrebat, intr-o emisiune de interviuri la PRO TV, dupa incheierea misiunii sale la Bucuresti, cum explica faptul ca programele de supraveghere financiara ale FMI si cele aproape 20 miliarde de euro imprumuturi luate de Romania de la organismele internationale nu au dus la cresterea locurilor de munca in economie, ci dimpotriva?

Vadit deranjat de intrebare, d-l Franks n-a avut un raspuns. Si, in loc sa-si asume esecul, a debitat aceleasi baliverne stereotipe cu care cadelniteaza programele institutiei pe care o reprezinta: ca acestea ar fi urmarit cu prioritate stabilitatea macroeconomica si ca, asta odata obtinuta, s-ar crea conditii si pentru o crestere a locurilor de munca (bineinteles, la un orizont neprecizat, probabil la Sf. Asteapta).

Dupa parerea mea, discutia in sine cu cel care iti demoleaza casa nu prea are sens, fiind umilitoare si complet inutila. Nu poti auzi decat baliverne si jigniri. Si nu se schimba nimic. Dimpotriva, se confera o tribuna de comunicare demolatorului pe care acesta n-o merita.

E o farsa ce trebuie dimpotriva evitat sa fie jucata. Dar, evident, daca, din motive necunoscute altora, accepti sa joci farsa dialogului, atunci nu poate exista un sfredel mai penetrant in coasta demolatorului decat intrebarea cu pricina. Pur si simplu pentru ca pune punctul pe "i"!

De fapt, atinge esenta problemei! Ataca la lingurica, dupa cum se spune! Pai, la ce bun un imprumut-mamut de 20 miliarde de euro - sa repetam, 20 miliarde de euro, respectiv la concurenta unei jumatati din intregul buget al tarii - daca locurile de munca n-au crescut in mod net, ba chiar au scazut?!

Daca era de scazut, puteau sa scada si fara acest imprumut-mamut, care te lasa si inlantuit si pe tine si pe copiii tai! Intrebarea, indiferent de raspuns, il impinge si pe Grivei - asta daca se admite ca ar mai putea exista vreun catel intarziat mintal care sa nu fi inteles deja cum sta treaba! - sa se intrebe mai departe: ce dracu' se va intampla cu locurile de munca din economie cand imprumutul-mamut va fi platit, daca atunci cand a fost luat acestea s-au redus mai mult decat dramatic?! De la semnarea minunatului acord cu FMI, peste 600.000 de locuri de munca au disparut din economie!

Si o alta intrebare ii este sugerata bietului Grivei: n-o fi avut acordul cu FMI vreo alta tinta decat ajutorarea Romaniei, asa cum s-a spus oficial?! Pai, daca la inceput Grivei a pus botul la balivernele oficiale despre acest acord, dupa aproape trei ani a inteles exact despre ce este vorba, oricat de retardat ar fi, desi cateii, chiar daca maidanezi, sunt inteligenti! Si, cu toate ca inca n-a inceput plata imprumutului (sa vedeti ce va fi cand va incepe!), se poate deslusi exact pentru cine a fost de fapt imprumutul pe care il platim noi.

Pai, cine o duce mai bine si cine mai prost?! Contribuabilii, salariatii si pensionarii o duc toti mai rau, chiar mult mai rau! Cine o duce bine, chiar mai bine?! Cei care fura din banul public, semn ca minunatele programe FMI de austeritate nu i-au vizat catusi de putin! Iar, in afara acestora, firmele straine, dintre care unele au facut chiar profituri uriase, ca niciodata, tocmai in aceasta perioada! Firmele straine, inclusiv bancile straine!

Nu este de ajuns de semnificativ ca, intr-o tara unde PIB-ul a cazut cu 20% iar in anul 2011 ajunge abia sa se intoarca in 2006 exista aceleasi peste 40 de banci, practic toate straine, care traiesc bine mersi sfidand prostii de romani care le tin in viata?! Si cum o fac: propsperand prin imprumutarea statului astfel incat acesta sa-si achite creditul de la FMI luat de fapt pentru a inlocui finantarea bancara blocata de catre propriile mame din strainatate! E clar pentru cine si pentru ce a fost luat creditul de la FMI si de ce n-a generat in mod net locuri de munca! Si vine rambursarea!

#imprumut fmi romania, #jeffrey franks fmi, #relatie FMI Romania , #Imprumut FMI Romania