ING: Raportul final al FMI privind Acordul cu Romania va fi, probabil, pozitiv

Miercuri, 26 Iunie 2013, ora 12:58
1617 citiri
ING: Raportul final al FMI privind Acordul cu Romania va fi, probabil, pozitiv

Board-ul Fondului Monetar International analizeaza, miercuri, concluziile raportului final asupra Acordului cu Romania si este de asteptat ca acesta sa fie unul pozitiv, se arata intr-un raport al ING Bank Romania.

"Board-ul FMI este asteptat sa ofere astazi concluziile raportului final asupra Acordului SB cu Romania. Surse oficiale anonime au fost citate de presa in legatura cu reusita reducerii arieratelor pana la nivelul tinta agreat cu FMI, marcand astfel indeplinirea unuia dintre cele mai dificile angajamente ale acordului, pe langa cel legat de privatizarea CFR Marfa, realizata saptamana trecuta.

Astfel, este de asteptat ca raportul final sa fie unul pozitiv, fapt ce credem ca a fost deja inclus in tonul pozitiv al pietei valutare", se spune in raportul bancii.

Analistii ING Bank Romania sustin ca leul s-a intarit cu circa 1% marti, pana in jurul nivelului de 4,4850/euro la finalul sedintei, evoluand in linie cu prognoza lor.

"Desi aceasta miscare s-a inscris in tendinta regionala, aprecierea monedei locale a fost mai pronuntata decat cea a monedelor regionale (0,6% pentru forint, nici o schimbare pentru zlot).

Mai mult, volumele din piata locala au depasit cu mult media zilnica din acest an, marcand astfel inca o diferenta fata de pietele valutare CEE ieri. Luand toate acestea in calcul, credem ca este probabil ca intarirea leului sa fi fost alimentata de apropierea termenului limita pentru plata licentelor telecom, iar leul s-ar putea mentine pe o tendinta de apreciere pana la finalul saptamanii", se arata in raport.

Potrivit ING, ratele overnight au crescut putin, pana la 4,75% ieri, posibil impulsionate de anuntul legat de revenirea cererii de fonduri la operatiunea saptamanala repo, la care trei banci au atras ieri 600 milioane lei.

"In viziunea noastra, acest lucru nu este ingrijorator, intrucat detaliile rezultatului operatiunii repo de ieri sunt similare cu cele ale precedentelor operatiuni recente. Totusi, cresterea ratelor ON a fost cauza probabila si pentru alinierea ratelor pentru scadente mai indepartate in crestere la 4,40% intre 1M (o luna n.r) si 1Y (un an - n.r), miscare pe care o privim drept temporara", se spune in raport.

De asemenea, analistii ING arata ca o noua zi de cresteri s-a inregistrat si pe frontul randamentelor pentru titlurile de stat in lei, acestea urcand pe piata secundara cu circa 2-5pb.

"Astfel, nu a constituit o surpriza pentru noi faptul ca Ministerul Finantelor a respins intreaga cerere la licitatia de obligatiuni la zece ani ieri, mai ales dat fiind faptul ca suma planificata de 300 milioane lei abia ar fi fost acoperita de cererea slaba de circa 360 milioane lei, concentrata la un randament mediu de 5,86%. Acesta ar fi insemnat o diferenta mare, de 15pb, fata de cotatiile superioare din piata secundara, reflectand probabil climatul de incertitudine ridicata in care se afla in acest moment pietele datoriilor publice la nivel global", precizeaza analistii bancii.

Boardul Fondului Monetar International (FMI) analizeaza, miercuri, ultimele doua evaluari (a saptea si a opta) ale acordului cu Romania, potrivit programului postat pe pagina de Internet a institutiei financiare internationale.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#raport FMI Acord Romania, #evaluare acord FMI Romania, #imprumut fmi romania , #Imprumut FMI Romania