MFP: Activarea acordului cu FMI se va face doar la solicitarea Romaniei

Marti, 20 Decembrie 2011, ora 18:37
1448 citiri
MFP: Activarea acordului cu FMI se va face doar la solicitarea Romaniei

Ministerul Finantelor Publice precizeaza, intr-un comunicat, ca activarea acordului stand-by cu FMI se va face doar la solicitarea Romaniei, in cazul unei deteriorari neprevazute a pietei, cauzata de factori care nu intra sub controlul autoritatilor si care pot conduce la un deficit de finantare acut.

Romania a semnat cu FMI noul acord stand-by de tip preventiv, cu durata de 24 luni, in valoare totala de 3.096 milioane DST, echivalentul a aproximativ 3,5 miliarde Euro, reprezentand 300% din cota Romaniei la FMI, "in scopul sustinerii programului complex de reforme pe care autoritatile romane il implementeaza in perioada 2011-2012, avand ca efect relansarea cresterii economice sustenabile si atenuarea unor eventuale socuri".

Potrivit MFP, "activarea aranjamentului se va face doar la solicitarea Romaniei, in cazul unei deteriorari neprevazute a pietei din punct de vedere al situatiei economice si/sau financiare, cauzata de factori care nu intra sub controlul autoritatilor si care pot avea repercursiuni asupra nivelului rezervelor valutare sau pot conduce la aparitia unui deficit de finantare acut".

MFP: Nu s-a luat in calcul optiunea activarii acordului stand-by de tip preventiv

MFP face precizarea ca, in elaborarea strategiei de finantare a datoriei publice pe anul 2012, nu s-a luat in calcul optiunea activarii acordului stand-by de tip preventiv.

"Dat fiind faptul ca pozitia rezervelor internationale ale Romaniei este una confortabila si accesul la finantare externa este inca bun, decizia autoritatilor a fost aceea de a trata prezentul aranjament ca fiind de tip preventiv", arata MFP.

Programul este monitorizat prin evaluari trimestriale, actiuni prioritare, criterii de performanta cantitative si tinte indicative, precum si criterii structurale de referinta.

Consiliul director al FMI a aprobat luni a treia evaluare a acordului stand-by de tip preventiv pe care il are incheiat cu Romania pe o perioada de doi ani.

Acordul stand-by, in valoare de 3,56 miliarde euro, a fost aprobat la 25 martie 2011 si a intrat in vigoare in 31 martie 2011.

O delegatie a FMI, condusa de Jeffrey Franks, precum si reprezentanti ai Comisiei Europene si ai Bancii Mondiale au efectuat, in perioada 25 octombrie - 7 noiembrie, cea de-a treia evaluare a acordului stand-by de tip preventiv cu Romania.

In urma aprobarii, luni, a celei de-a treia evaluari, Consiliul director al FMI a pus la dispozitia Romaniei inca 507 milioane de euro, ceea ce ridica la 1,6 miliarde de euro valoarea totala a sumei pe care o poate accesa Romania de la FMI, in caz de nevoie.

#acord FMI 2012, #bani FMI Romania 2012 , #Imprumut FMI Romania