Avertisment FMI: Populatia imbatranita a Europei trage in jos productivitatea muncii

Joi, 18 August 2016, ora 16:29
5992 citiri
Avertisment FMI: Populatia imbatranita a Europei trage in jos productivitatea muncii
Foto: OECD

Se anunta nori negri la orizont pentru economiile europene in urmatorii 20 de ani, conform calculelor efectuate de economistii Fondului Monetar International.

O analiza a impactului pe care fenomenul de imbatranire a populatiei il va avea asupra mediului economic de pe continent arata ca productivitatea muncii risca sa scada intr-un ritm dramatic, anunta Business Insider.

Un continent obosit

Productivitatea muncii in Europa este deja la cote scazute, cele mai mari probleme fiind inregistrate in Italia si Grecia, tari care se confrunta de mai multa vreme cu aceasta situatie.

De altfel, in Italia slaba crestere a productivitatii a generat si fenomenul de stagnare economica, remarca autorii studiului - Shekhar Aiyar, Christian Ebeke si Xiaobo Shao.

Economistii FMI isi bazeaza calculele pe prognoza de crestere cu o treime a procentului populatiei cu varsta de 55-64 de ani din tarile europene, in urmatoarele doua decenii, varstnicii urmand sa reprezinte 20% din populatia continentului.

Desi mai multe teorii emise pana acum tind sa se bata cap in cap in privinta productivitatii generate de muncitorii trecuti de o anumita varsta, punand in balanta atat experienta acestora, cat si oboseala acumulata in campul muncii, expertii FMI cred ca dupa varsta de 50 de ani experienta nu mai poate face diferenta.

"Pe de o parte, experienta data de anii de munca ii pot face mai productivi pe muncitorii varstnici. Pe de alta parte, starea fragila de sanatate si abilitatile invechite ale acestora pot reduce nivelul productivitatii lor sub un anumit prag.

Este dificil sa generalizam asupra tuturor ocupatiilor, dar teoria general acceptata este ca productivitatea unui angajat creste odata cu varsta, ajungand la un nivel de varf intre 40-50 de ani. Dupa acest prag de varsta incepe sa se diminueze", explica cei trei.

Prognoza FMI vorbeste de o crestere a productivitatii in zona euro de doar 0,8% pe termen mediu si lung, cu sanse de a ajunge la 1% doar in cazul in care se gasesc solutii pentru a preveni acest fenomen demografic.

Situatia este contrara celei asteptate sa se petreaca dincolo de Atlantic, unde forta de munca din Statele Unite ar putea primi un impuls al generatiei tinere, mult mai numeroasa decat varstnicii.

Flancul sudic, lovit din plin

Mai mult, o descrestere a productivitatii in interiorul UE va fi resimtita in mod inegal de tarile membre, greul cazand pe statele care deja se confrunta cu aceasta problema, mai spun analistii FMI.

"In mod ingrijorator, cele mai mari efecte adverse vor fi resimtite in tari care isi permit cel mai putin acest lucru: Grecia, Spania, Portugalia si Italia.

Aceste tari se confrunta deja cu un grad ridicat de indatorare si prea putin spatiu de manevra din punct de vedere fiscal si au nevoie sa creasca rapid productivitatea muncii pentru a fi competitive si a reduce rata somajului", arata analiza celor trei economisti FMI.

Din punct de vedere economic, Europa nu se afla intr-o postura tocmai fericita, politicile monetare aplicate in ultimii ani si scaderea drastica a dobanzii de referinta nereusind pana acum sa impulsioneze revenirea economica in zona euro.

Peste aceasta stare de anemie se adauga si efectele pe care iesirea Marii Britanii din blocul comunitar le atrage in regiune, iar o scadere dramatica a productivitatii muncii ar fi chiar ultimul lucru de care economia de pe continent ar avea nevoie in acest moment.

#productivitate munca Europa, #fenomen imbatranire populatie, #zona euro, #forta munca Europa, #efecte adverse economie UE , #Management