FMI amana intrarea yuanului in cosul super-valutelor cu un an

Joi, 20 August 2015, ora 10:43
2623 citiri
FMI amana intrarea yuanului in cosul super-valutelor cu un an
Foto: Pixabay

Boardul FMI a decis sa urmeze recomandarea expertilor sai de a amana decizia de introducere a yuanului in randul valutelor folosite in operatiunile institutiei bancare.

Reprezentantii FMI au anuntat, miercuri, ca vor pastra aceeasi componenta a cosului cu valute SDR pana in octombrie 2016, pentru a da timp pietelor sa se adapteze unei eventuale intrari a monedei chinezesti in clubul select al valutelor forte, anunta Reuters.

In asteptare

O decizie in privinta adaugarii yuanului in cosul cu valute al FMI va fi luata in noiembrie, membrii boardului FMI urmand sa stabileasca daca valuta Chinei are o larga raspandire in tranzactiile globale pentru a fi declarata liber utilizabila.

Luna aceasta Beijingul a slabit controlul guvernului asupra cursului de tranzactionare al yuanului in raport cu dolarul american, fapt care a dus la o depreciere rapida a monedei din China.

In acelasi timp, reprezentantii FMI au apreciat ca devalorizarea yuanului reprezinta o masura de reforma a politicii monetare din China, ca un prim pas pentru introducerea monedei chinezesti in cosul de valute de rezerva.

Beijingul se afla la a doua tentativa de a introduce moneda proprie in clubul valutelor folosite in tranzactiile FMI (euro, yen, lira sterlina si dolar american).

In 2010 insa, reprezentantii FMI au acuzat controlul excesiv al guvernului asupra pietei din China si lipsa unor reforme structurale in politica monetara a Beijingului.

Contre Washington-Beijing

Anul acesta, in ciuda interventiilor facute de premierul Li Keqiang pe langa Christine Lagarde, expertii Fondului au recomandat o amanare a deciziei de introducere a yuanului in cosul valutelor de rezerva pentru a evita declansarea turbulentelor in pietele de capital incepand cu 1 ianuarie 2016.

Oficialii de la Washington au declarat ca spera ca Beijingul sa continue reformele politicii monetare, nelasand sa se intrevada daca vor sprijini o accedere a yuanului in cosul valutelor FMI la sedinta din noiembrie.

Intre Washington si Beijing exista dispute vechi legate de politica monetara din China, cauzate de devalorizarea yuanului in anii '90, fapt care a dus la o invazie de marfuri chinezesti pe piata americana.

Raportul expertilor FMI arata ca, la aceasta ora, yuanul este folosit in tranzactiile transfrontaliere si pe pietele din Asia, dar are o slaba aderenta pe piata americana si nu este intalnit in titlurile de creanta internationale.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#cos valute FMI, #depreciere yuan, #tranzactii yuan , #Management