FMI le cere britanicilor sa iasa mai repede din UE, daca tot vor sa plece

Vineri, 08 Iulie 2016, ora 14:49
4610 citiri
FMI le cere britanicilor sa iasa mai repede din UE, daca tot vor sa plece
Foto: Flickr/ World Economic Forum

Fondul Monetar International intervine pe langa guvernul de la Londra pentru a forta luarea unei decizii rapide in privinta iesirii Regatului Unit din Uniunea Europeana.

Tergiversarile in acest caz nu fac decat sa accentueze nelinistea resimtita pe pietele financiare, crede sefa FMI, Christine Lagarde, care ii preseaza pe oficialii britanici sa activeze mai repede Articolul 50 din tratatul UE, relateaza The Independent.

Cresterea economica din Marea Britanie depinde de trecerea cat mai rapida la procesul de negociere a acordului comercial cu UE si cu alte piete importante din lume, avertizeaza reprezentantii Fondului.

Intr-un interviu acordat ziarul Financial Times, Christine Lagarde, directorul executiv al FMI, a marturisit ca doreste ca indecizia guvernului de la Londra in privinta pasilor ce trebuie urmati de acum incolo sa ia sfarsit mai repede.

"Ne dorim sa vedem o abordare clara cat mai curand. Lipsa acesteia hraneste incertitudinea, care la randul ei submineaza apetitul investitional si zadarniceste luarea unor decizii rapide", a explicat Lagarde.

Pentru economistii Fondului, votul pro-Brexit si-a pus deja amprenta asupra peisajului economic global, acestia fiind nevoiti sa revizuiasca in scadere prognoza de crestere economica din perioada imediat urmatoare.

Sperantele ca economia globala sa avanseze cu cel putin 3,2% in cursul acestui an sunt puse acum la indoiala, a recunoscut sefa FMI.

In cazul in care Marea Briatanie ar ajunge la un acord comercial cu UE similar celui incheiat de Norvegia, economia din regat ar urma sa se contracte cu doar 1,5%.

O negociere in termeni mai duri, dupa regulile Organizatiei Mondiale a Comertului, ar duce la o scadere economica de 4,5%, prognozeaza analistii institutiei.

Pentru moment, FMI nu a emis o prognoza pentru varianta in care Marea Britanie s-ar complace in indecizie, amanand pentru o buna perioada de timp declansarea Articolului 50.

"Ne indoim ca un astfel de scenariu ar putea fi sustinut din punct de vedere politic si geopolitic", considera directorul executiv al Fondului.

Pentru moment, oscilatiile din piata financiara nu lasa sa se vada foarte clar efectul pe care iesirea regatului din UE il are asupra economiei britanice, lira crescand usor pana la cursul de 1,30 USD.

Insa, analistii nu se asteapta ca acest fenomen sa dureze prea mult, economistii Goldman Sachs afirmand ca este posibil ca valuta britanica sa intre pe o panta descendenta care o va duce la un curs de 1,20 dolari in urmatoarele 3 luni.

#brexit, #fmi, #negocieri Marea Britanie UE, #acord comercial Marea Britanie UE, #crestere economica , #Management