FMI le da o veste proasta germanilor: Ar trebui sa iasa mai tarziu la pensie, daca vor sa le ajunga banii

Luni, 10 Iulie 2017, ora 08:07
9379 citiri
FMI le da o veste proasta germanilor: Ar trebui sa iasa mai tarziu la pensie, daca vor sa le ajunga banii
Foto: Zimbio

FMI le recomanda germanilor sa iasa mai tarziu la pensie, pentru a sustine economia europeana, desi in Germania pragul de iesire la pensie a fost stabilit la 63 de ani inca din 2014.

Argumentele expertilor Fondului se refera la faptul ca o varsta mai inaintata de pensionare ii va ajuta pe nemti sa intretina consumul pe piata interna, lucru care s-ar resimti in intreaga economomie europeana, relateaza CNN Money.

La momentul scaderii pragului de iesire la pensie din Germania, Consiliul Expertilor Economici de la Berlin estima ca aceasta masura va costa bugetul tarii aproape 10 miliarde de euro anual.

Suma ar putea fi investita de statul german in proiecte de infrastructura si in integrarea celor 1,2 milioane de refugiati preluati in 2015-2016 de aceasta tara.

"O reforma a sistemului de pensii si cresterea varstei de pensionare ar reduce nevoia populatiei de a economisi pentru aceasta perioada a vietii si ar incuraja consumul. Ar fi o masura care ar rezolva si problemele imbatranirii fortei de munca si cresterii economice reduse", considera Enrica Detragiache, expert FMI pentru Germania.

Sugestiile date de expertii FMI au sanse reduse, totusi, de a fi puse in aplicare intr-un an electoral. "Tinand cont ca au alegeri in septembrie, nu cred ca vor lua in considerare curand o astfel de recomandare", crede Megan Greene, economist-sef al Manulife Asset Management Limited.

#varsta pensionare Germania, #criza demografica Germania, #fmi, #reforma pensii , #Management