Yuanul deschide calea catre cosul super-valutelor si pentru alte monede

Miercuri, 02 Decembrie 2015, ora 16:12
3250 citiri
Yuanul deschide calea catre cosul super-valutelor si pentru alte monede
Foto: Pixabay

Includerea yuanului chinezesc in cosul cu valute de rezerva al FMI reprezinta un moment istoric, dar nu doar pentru China. Expertii institutiei financiare au apreciat ca si alte monede nationale pot urma traseul yuanului pentru a accede in cosul super-valutelor.

Conducerea FMI a aprobat introducerea yuanului, alaturi de dolar, euro, lira sterlina si yen, in cosul valutelor de rezerva al Fondului incepand cu 1 octombrie 2016, dar lasa loc liber si altor monede nationale sa se alature, dupa urmatoarea analiza ce va avea loc in 2021, anunta Bloomberg.

Libera utilizare

Conform unei analize efectuate de expertii institutiei, "criteriile de libera utilizare in tranzactii internationale se aplica si altor valute", care s-ar putea regasi in viitor in cosul super-valutelor FMI.

Libera utilizare in tranzactii este doar unul dintre criteriile care stau la baza accederii unei monede in cosul valutelor cu Drepturi Speciale de Tragere (SDR).

Un alt aspect este cel legat de nivelul exporturilor de bunuri si servicii, care trebuie sa fie unul dintre cele mai ridicate la nivel global.

Pe langa asta, termenul de libera utilizare este reflectat de "larga folosire", ca si de "larga tranzactionare" a valutei respective.

Acest lucru presupune ca moneda respectiva sa se regaseasca in randul rezervelor oficiale constituite de bancile centrale, a pasivelor bancare internationale, a titlurilor de creanta si in tranzactii masive de pe piata valutara.

Expertii FMI nu au nominalizat monedele care ar putea indeplini aceste criterii in urmatorii 5 ani, in parte si pentru ca tot ei insista ca indicatorii sa nu fie aplicati in mod mecanic, o buna analiza fiind necesara inainte de a stabili care valute indeplinesc aceste criterii.

Ascensiune misterioasa

Conform criteriilor privind nivelul exporturilor, wonul sud coreean se afla in pole-position pentru o viitoare accedere in cosul cu valute de rezerva al FMI, urmat de dolarul singaporez si cel canadian.

Dar, in momentul in care se aplica toti indicatorii de performanta ceruti de FMI niciuna din aceste monede nu ocupa locul 6 in topul global al valutelor.

Nu este insa un motiv de ingrijorare pentru oficialii din tarile respective. Economistii FMI au recomandat includerea yuanului in cosul cu rezerve valutare al Fondului fara ca moneda chinezeasca sa exceleze la toate criteriile impuse de expertii institutiei.

Din punct de vedere al rezervelor valutare in yuani detinute de bancile centrale din 188 de tari, moneda Chinei s-a clasat pe locul 7, in spatele dolarului australian si a celui din Canada.

Valoarea titlurilor de creanta detinute in yuani a plasat valuta din China abia pe locul 9 in topul global.

In acelasi timp, desi yuanul este una din cele mai tranzactionate valute in Asia, ramane in continuare reprezentata a un nivel mic pe piata din Europa si aproape insignifiant pe continentul nord-american.

In Hong Kong de exemplu, yuanul ocupa 12,1 procente din totalul tranzactiilor valutare desfasurate, in vreme ce la Londra are un impact de doar 0,9%.

Dar expertii institutiei financiare internationale au apreciat ca yuanul a evoluat destul de mult in ultimii ani pentru a putea fi folosit in balanta de plati a tarilor membre.

Analiza facuta publica la inceputul acestei luni arata ca urmatoarea verificare a cosului valutar folosit in operatiunile Fondului este programata pentru septembrie 2021, dar expertii institutiei isi rezeva dreptul de a revizui si mai devreme lista super-valutelor, daca evenimente survenite intre timp justifica o astfel de actiune.

#valute FMI, #criterii valute rezerva, #piata valutara globala, #yuan China, #banci internationale , #Management