Economia globala merge iar spre recesiune. Cine sunt vinovatii si ce-i de facut?

Joi, 09 Iulie 2015, ora 17:53
4594 citiri
Economia globala merge iar spre recesiune. Cine sunt vinovatii si ce-i de facut?
Foto: Pixabay

Fondul Monetar International a revizuit in scadere perspectiva de crestere economica globala pe anul in curs, ca urmare a unui prim trimestru cu o crestere anemica in Statele Unite si a pericolelor pe care le reprezinta in acest moment Grecia si China.

2015 va fi un an mai slab decat cel anterior, considera expertii FMI, care prognozeaza o crestere economica globala de doar 3,3 procente pe anul in curs, in scadere cu 0,2% fata de prognoza emisa in aprilie si cu 0,1% mai putin decat cresterea globala din 2014, arata agentia Bloomberg.

Riscuri majore

Pentru anul viitor, proiectia emisa de FMI ramane neschimbata, la 3,8% crestere economica globala. Expertii fondului au pastrat aceeasi prognoza ca si in aprilie si pentru pietele din zona euro si China, dar au subliniat riscurile majore prezentate de aceste economii.

In prezent, piata de capital din China se confrunta cu o prabusire fara precedent, de 28%, a indicilor bursieri, in timp ce intreaga zona euro poate fi destabilizata in cazul unei iesiri dezordonate a Greciei din uniunea monetara europeana.

"Balansul distrugator al preturilor activelor si o crestere continua a volatilitatii pietelor raman cele mai mari pericole pentru declansarea unei noi recesiuni", se mentioneaza in raportul FMI dat publicitatii joi.

O piatra de moara care atarna pe umerii economiei globale se dovedeste piata din Statele Unite, pentru care FMI a redus prognoza de crestere economica la doar 2,5% in acest an, de la 3,1% cat se estima in aprilie.

In cursul acestei saptamani, reprezentatii FMI au recomandat Rezervei Federale sa amane cresterea dobanzii de referinta pana in prima jumatate a anului viitor, cand se asteapta ca salariile si inflatia din Statele Unite sa creasca usor.

FMI a declarat declinul economiei americane ca fiind unul temporar, aceasta avand in continuare capacitatea de accelera consumul si investitiile pe masura ce piata muncii se dezgheata, iar salariile vor inregistra o crestere constanta.

Vesti proaste

La nivel global insa, expertii Fondului considera ca economia mondiala este mai degraba orientata spre o noua recesiune.

"Revenirea cresterii economice globale, desi asteptata, nu s-a materializat inca. Cresterea productiei actuale si potentiale printr-o incurajare a consumului si initierea reformelor structurale ramane politica economica prioritara", se arata in raport.

Expertii FMI recunosc ca actualele turbulente din pietele financiare au la baza recenta criza survenita in relatia Greciei cu creditorii si prabusirea bursei din China.

Cu toate acestea, socul transmis de Grecia a fost absorbit fara prea mare agitatie, rezultatul referendumului de saptamana trecuta starnind doar un usor declin al preturilor activelor cu risc mare si o apreciere a obligatiunilor de stat din emise de tarile cu o economie stabila, remarca autorii raportului.

"In Grecia, desfasurarea evenimentelor s-ar putea sa aiba un impact mai mare decat cel estimat initial", avertizeaza expertii FMI.

Piete dezechilibrate

Deprecierea cu 28 de procente a indicilor bursieri de referinta din China, in ciuda masurilor de inghetare a tranzactiilor cu actiunile unor companii de stat, este un fenomen alarmant pentru FMI.

"Dificultatile inregistrate in tranzitia Chinei la un nou model de crestere economica, asa cum sunt ilustrate de recentele turbulente din piata de capital, ameninta redresarea economiei globale", sustin economistii institutiei financiare.

In cazul economiilor avansate, FMI a redus prognoza de crestere economica pe anul in curs de la 2,4% la 2,1 procente.

China, cu o crestere de 6,8%, si zona euro, cu o evolutie de 1,5%, se bucura de aceleasi estimari ca in aprilie. In schimb, alte economii importante ar urma sa fie afectate de crizele survenite in Europa, Asia si Statele Unite.

Perspectiva de crestere economica a Japoniei s-a redus de la 1% la 0,8% in acest an, conform estimarii FMI, in timp ce Mexicul va inregistra o scadere a performantei economice de 0,6%, estimarea actuala fiind de 2,4%, fata de 3 procente cat se spera in primavara.

Canada va beneficia de un PIB dublat, de 1,5% in acest an, fata de 0,7% cat anuntau expertii Fondului dupa primul trimestru al acestui an.

Cresterea pe pietele emergente la nivel global va fi de 4,2%, o estimare revizuita cu doar 0,1% fata de cea emisa in aprilie. Aceasta, in ciuda unei contractii de 1,5 procente pe care economistii o prevad in Brazilia.

FMI recomanda economiilor dezvoltate sa mentina un set de politici monetare relaxate, pentru a aduce nivelul inflatiei la plafonul de 2%. Tot in randul acestor state se intrevede si nevoia implementarii unui set complex de reforme structurale.

In acelasi timp, tarile care au recurs la diversi stimuli fiscali ar trebui sa-si creasca nivelul de cheltuieli, in special in infrastructura, mai recomanda expertii FMI.

#raport FMI, #prognoza crestere economica globala, #recesiune FMI, #criza china, #criza datorii grecia , #Rezultate financiare