Economistul sef al FMI: Europa este aproape de zero, la crestere economica

Duminica, 08 Ianuarie 2012, ora 09:21
1861 citiri
Economistul sef al FMI: Europa este aproape de zero, la crestere economica
Foto: Olivier Blanchard/ SURSA: Bloomberg

FMI va reduce substantial previziunile sale de crestere economica globala in 2012, spune Olivier Blanchard, economisul-sef al FMI. Media cresterii globale va fi de 3-4%, in timp ce Europa este aproape de zero, in acest moment, estimeaza oficialul.

"Nu pot sa numesc o cifra, dar este vorba de o reducere substantiala", a declarat Blanchard, intr-un interviu acordat Bloomberg.

Declaratiile vin la doar cateva zile dupa ce Mihai Tanasescu, reprezentantul Romaniei la FMI, isi exprima increderea in puterea de crestere economica a tarii noastre.

Media cresterii la nivel global va fi probabil "nu foarte departe" de 3-4 procente, spune Blanchard, adaugand ca Europa este aproape de zero, in acest moment.

FMI si-a redus deja, in luna septembrie, estimarile de crestere la nivel global in 2012 cu 4 procente si a avertizat ca vor exista repercursiuni severe daca Europa nu va reusi sa controleze criza datoriilor suverane.

Romania, increzatoare in puterea ei de crestere economica

Mihai Tanasescu, reprezentantul FMI in Romania, declara, in urma cu doar cateva zile, ca 2012 va fi un an "al incercarilor", intrucat evenimentele de la nivel international vor avea un impact mare asupra economiei din Romania. In acelasi timp, el s-a aratat increzator in puterea de crestere economica a tarii in 2012.

Mai mult, Romania nu va apela la banii imprumutati de la FMI in 2012 pentru ca nu are probleme de finantare in acest moment, putandu-se finanta singura de pe piata interna, a declarat Tanasescu.

Criza euro se apropie de Africa

Despre scaderea previziunilor de crestere economica la nivel global a vorbit si Seful FMI, Christine Lagarde, aflat in vizita oficiala in Africa de Sud, unde s-a intalnit cu presedintele tarii, Iacob Zuma, scrie AFP.

Lagarde a spus ca FMI va elibera un raport in 25 ianuarie, care ar putea scadea estimarile de crestere globala de la 4%, cifra prezentata in luna septembrie 2011. Seful FMI avertizat ca aceasta criza a datoriilor se va indrepta si catre Africa si catre restul lumii.

"Ar trebui sa ne pregatim pentru un an destul de greu. 2012 va fi un an al eforturilor, un an in care trebuie sa ne concentram pe mai multe probleme. Prima dintre ele: criza datoriilor si rezolvarea ei", a declarat Lagarde.

#Europa crestere economica, #romania crestere economica, #estimari FMI crestere economica, #crestere economica globala , #Rezultate financiare