FMI, catre China: Reformele nu sunt de ajuns, rezolvati problema supra-indatorarii

Luni, 25 Iulie 2016, ora 14:18
2872 citiri
FMI, catre China: Reformele nu sunt de ajuns, rezolvati problema supra-indatorarii
Foto: Wikimedia

Eforturile Beijingului de a impune reforme structurale in economia chineza au inca un drum lung de parcurs, dupa cum considera un oficial din fruntea FMI, care vede in supra-indatorarea gigantului asiatic o povara tot mai apasatoare.

Companiile de stat din China conduc in clasamentul firmelor care detin cele mai multe credite contractate in ultimii ani, iar pentru David Lipton, director adjunct al Fondului, acest fenomen, impreuna cu rata mare de credite neperformante existenta pe alte piete, reprezinta un obstacol major in evolutia economica a tarii, anunta CNBC.

Datorii uriase

"In anumite sectoare se dovedesc extrem de ambitiosi, programul lor de reforme este unul important.

Politicile din China influenteaza direct ceea ce se intampla in cadrul grupului G-20, asa ca este corect sa spunem ca se fac multe in China, dar, in acelasi timp, nu se fac indeajuns de multe", a comentat Lipton, in cadrul intalnirii liderilor G-20 din Chengdu, China.

In iunie, acelasi oficial FMI puncta faptul ca nivelul de indatorare al corporatiilor din China a ajuns la 145% din PIB-ul tarii, o rata uriasa "din orice perspectiva".

Companiile de stat chineze detin 55% din numarul creditelor contractate de firmele din tara, dar datoriile lor ating o valoare reprezentand doar 22 de procente din PIB-ul Chinei, arata estimarile Fondului.

"China a inteles care este problema si asteapta momentul si caile oportune pentru a rezolva acest impediment", considera Lipton.

Din punctul sau de vedere, interventia Beijingului a nascut o serie de ingrijorari in pietele financiare internationale pe tema scaderii turatiei motoarelor economiei chineze si a transformarii acesteia intr-una orientata spre sectorul serviciilor.

"Are sens sa gestionezi acest lucru cat mai indeaproape si sa promovezi rechilibrarea economica, deoarece tendinta de a te opune unui astfel de fenomen nu ar face decat sa creasca gradul de indatorare si numarul intreprinderilor nerentabile, ceea ce ar pune si mai mari probleme", a aratat directorul adjunct al FMI.

Spectrul Brexitului

Pe de alta parte, divortul anuntat dintre Marea Britanie si UE reprezinta un alt motiv de ingrijoare pentru economisti, iar FMI insista ca acesta sa se rezolve in mod amiabil, ferind astfel pietele financiare de mai multe socuri brutale.

"Exista riscul si probabilitatea ca incertitudinea existenta in acest moment sa duca la reducerea consumului si amanarea investitiilor pana cand oamenii vor fi siguri de ceva, pana cand vor fi siguri de regulile care vor fi stabilite intre cele doua parti. De aceea este bine ca acest proces sa se deruleze intr-un mod satisfacator", a specificat Lipton.

Prognoza de crestere economica globala pentru anul viitor emisa de FMI a fost revizuita in scadere cu 0,1 procente, coborand stacheta la 3,4%, ca urmare a undei de soc generate de Brexit.

In acelasi timp, o despartire urata intre Regatul Unit si Uniune ar putea afecta si stabilitatea sistemului bancar din Italia, nivelul creditelor neperformante din "Cizma" fiind estimate la 360 miliarde euro.

La sfarsitul acestei saptamani, Autoritatea Bancara Europeana si Banca Centrala Europeana vor face publice rezultatele testului de stres efectuat in ultima luna in sectorul bancar din Italia.

"Este greu de estimat stadiul in care se afla bancile italiene, dar atata vreme cat Marea Britanie si UE abordeaza subiectul Brexit din perspectiva cooperarii, rezultatul nu poate fi decat unul pozitiv", apreciaza David Lipton.

#grad indatorare China, #datorii corporatii China, #sistem bancar Italia, #brexit, #fmi, #credite neperformante Italia , #Rezultate financiare