FMI, verdict sumbru pentru economia globala: stagnare permanenta si epuizare

Miercuri, 08 Aprilie 2015, ora 12:00
3228 citiri
FMI, verdict sumbru pentru economia globala: stagnare permanenta si epuizare
Foto: Freedom Outpost

Economia globala sta in pragul unei noi perioade de recesiune, cu indicatorii de indatorare la un nivel ridicat si autoritatile lipsite de solutii, descrie FMI viitorul.

Oficialii Fondului sustin ca nu se intrevede prea curand o revenire la o crestere economica dinamica, cauzele amortirii globale fiind imbatranirea populatiei din emisfera nordica si stagnarea procesului de inovatie.

Studiile expertilor FMI arata ca la nivel global s-a inregistrat o reducere persistenta a indicatorilor de crestere economica inca din perioada crizei econmice din 2008 si nu se observa semne de revenire la normal, ceea ce reprezinta o diferenta majora in tiparele istorice, relateaza cotidianul The Telegraph.

Sub amenintarea unor noi crize

Sistemul economic global da semne clare de boala, find tot timpul amenintat de declansarea unor noi crize financiare, in timp ce autoritatile se arata incapabile de gasi solutii de prevenire a acesteia.

Este neclar ce ar trebui facut pentru evitarea noilor crize, indicatorii de indatorare fiind deja la un nivel record, in timp ce bancile centrale par sa fi ramas fara "munitie", arata studiul FMI.

Fara vlaga

"Potentialul redus de crestere economica face dificila sarcina de reducere a datoriei publice si private", se arata in Proiectia Economica Mondiala realizata de FMI pentru saptamana viitoare.

"Aceasta poate fi asociata un un echilibru redus al ratelor reale ale dobanzilor", se mai arata in document.

Economia globala este posibil sa inregistreze un nivel anemic de crestere economica de doar 1,6% in urmatorii cinci ani, insuficient pentru a rezolva problema datoriilor publice facute in perioada de criza.

Indicatori nerealisti

FMI sustine ca bursele globale s-au dovedit nerealiste in asteptari, afisand cotatii maxime, in ciuda scaderii de 25% inregistrata de investitii din 2008 si pana in prezent.

In principal, cheltuielile cu echipamente moderne si programe software au fost diminuate in aceasta perioada.

"Acest fapt este ingrijorator, deoarece investitiile in afaceri sunt esentiale pentru sustinerea capacitatii de productie viitoare a economiei", afirma expertii Fondului.

"In unele tari, nivelul scazut al investitiilor a contrastat flagrand cu exuberanta de pe burse, sugerand o posibila deconectare in asumarea riscurilor economice si financiare", se mai arata in studiul FMI.

Solutia: deblocati capitalul!

O speranta de redresare a economiei mondiale il constituie cresterea investitiilor in activele aflate in plina expansiune, fapt care ar permite fundamentelor economice sa ajunga la acelasi nivel cu piata.

Dar, pentru acest lucru este nevoie de reluarea urgenta a programelor de investitii guvernamentale in infrastructura si cercetare pentru a debloca capitalul si a stabili un circuit virtuos al banilor in economie.

FMI se arata si impotriva folosirii la nesfarsit a programelor de relaxare cantitativa, afirmand ca aceasta forma de stimul are ca efect cresterea preturilor activelor si, in maniera folosita in prezent, se dovedeste doar un instrument nepotrivit pentru economia reala.

Statele Unite si Europa au dat tonul

Declinul a inceput inca de acum un deceniu si jumatate in Statele Unite si Europa, unde productivitatea a inregistrat o scadere de la 0,9% la 0,5% inainte de prabusirea sistemului financiar in 2011.

Economiile emergente au intrat in acelasi joc vicios preferand sa se bucure de avantajul unei cresteri economice rapide fara un proces de dezvoltare constanta.

Faptul acesta a fortat Fondul Monetar sa revizuiasca in scadere prognozele de crestere economica globala inca din 2011.

Productivitatea in economiile emergente s-a prabusit de la 4,25% la 2,25% inca din perioada crizei bancii Lehman Brothers in 2008, prognoza actuala indicand o scadere a gradului de productivitate pe viitor, ca urmare a atingerii barierelor tehnologice.

Multe dintre aceste tari au nevoie de reforme radicale ale pietei muncii si sectorului de productie si de o curatare a sistemelor legislative stufoase.

Avans depasit

Raportul constata ca avansul dat de era computerelor si a internetului a fost deja depasit de lumea moderna, pentru viitor fiind asteptate doar putine avantaje oferite de sistemele de cercetare din cadrul universitatilor.

In plus, fenomenul de imbatranire al populatie arunca o umbra si mai sinistra asupra dinamicii economiei globale.

Populatia activa va descreste anual cu 0,2% in Germania si Japonia pana in 2020, din spate venind la fel de puternic Coreea de Sud si China.

Aceeasi situatie se regaseste si in Europa de Est, unde varsta inaintata a populatiei este deja un fenomen ingrijorator.

Teorie disputata

Faptul ca intreaga economie globala ar putea sa isi reduca turatia motoarelor este o terie care starneste destule controverse.

Ben Bernake, fostul presedinte al Rezervei Federale, considera ca economia Statelor Unite se va restarta in mod natural, asa cm a mai facut-o si in trecut.

Bernake considera ca pesimistii din ziua de azi uita exemplu Marii Crize Economice din anii '30, perioada in care Alvin Hansen a lansat teoria stagnarii seculare, folosind aceleasi argumente ca si expertii FMI.

Hansen a trait indeajuns de mult pentru a prinde trei decenii de progres inregistrat dupa sfarsitul celui de-al doilea Razboi Mondial, mai spune fostul sef al Rezervei Federale.

#stagnare economie globala, #prognoza FMI economie globala, #lipsa investitii, #critici relaxare cantitativa , #Rezultate financiare