Grecia incepe sa vada luminita de la capatul tunelului: A fost dur, dar necesar!

Marti, 25 Iulie 2017, ora 06:41
7444 citiri
Grecia incepe sa vada luminita de la capatul tunelului: A fost dur, dar necesar!
Foto: Greek Reporter

Comisarul european pentru afaceri economice, Pierre Moscovici, este de parere ca Grecia a ajuns sa vada in sfarsit luminita de a capatul tunelului austeritatii.

"A fost dur, dar a fost necesar", a explicat oficialul european, referindu-se la programul de reforme impus de creditori, informeaza Hurriyet Daily News.

"Grecia fost prinsa intr-o furtuna economica si financiara de proportii incredibile. Astazi, lucrurile stau, probabil, mai bine", a comentat Moscovici, facand referire la somajul in scadere si ratingul mai bun obtinut de economia elena in ultimele luni.

"A trebuit sa asiguram un mediu care sa dea incredere investitorilor si am facut acest lucru. A fost o masura prea dura? Probabil. A fost si necesara? Bineinteles", a tinut Pierre Moscovici sa mentioneze la Radio France International, cu doar o zi inainte de intalnirea sa cu premierul elen Alexis Tsipras.

Pentru greci este al saptelea an de austeritate severa, dupa ce criza datoriilor a dus tara in prag de colaps la inceputul anului 2010.

Cu toate asigurarile date de oficialul european, somajul nu a inregistrat decat o scadere a ratei de 1,9%, ramanand in continuare la un ingrijorator nivel de 21,7%.

Economia da totusi semne de dezmortire, treecand de la o crestere de 0%, in 2016, la o estimare de 2,1% pentru anul in curs.

In cele din urma, pana si forul de conducere al FMI a acceptat sa acorde un imprumut de 1,8 miliarde de dolari, necesar pentru revenirea Greciei pe piata de obligatiuni, chiar daca aceasta masura este descrisa mai mult ca un test.

Cu toate acestea, FMI se tine departe de actualul program bailout pentru Grecia, mentionand ca va reintra in joc doar daca creditorii europeni vor recurge la o reducere a datoriei de 314 miliarde euro detinuta in acest moment de Atena.

In acelasi timp, Moscovici a amintit ca, in total, guvernul elen a aplicat 140 de reforme, lucru care da sperante in gasirea unei solutii la criza elena a datoriilor.

#criza datorii grecia, #reforme Grecia, #program austeritate, #imprumut fmi , #Rezultate financiare