Stiglitz: Solutia gasita nu are sens nici pentru Grecia nici pentru creditori

Luni, 27 Iulie 2015, ora 17:25
2806 citiri
Stiglitz: Solutia gasita nu are sens nici pentru Grecia nici pentru creditori
Foto: Wikimedia

Criza elena pare sa intre intr-o noua faza, pe masura ce Germania, Grecia si troika creditorilor (FMI, BCE si CE) sunt tinta criticilor acerbe aduse fata de noul program de reforme impuse tarii.

Unul dintre cei mai inversunati adversari ai conditiilor sub care urmeaza sa se deruleze cel de-al treilea program de asistenta financiara este laureatul Premiului Nobel pentru economie, Joseph Stiglitz.

"Ce este ciudat la noul program este ca nu are sens nici pentru Grecia, nici pentru creditori", afirma economistul american intr-un comentariu din New York Times.

Senzatie de dejà vu

"Pe masura ce citeam conditiile celui de-al treilea memorandum intre Grecia si creditori am fost confruntat cu o senzatie de dejà vu", explica Stiglitz.

Economistul face referire la perioada de final a anilor '90, in care, din pozitia de economist sef al Bancii Mondiale a urmarit efectul devastator al reformelor cerute de FMI pentru statele din Asia de Est.

"Acesta a fost cauzat nu doar de austeritate, ci si asa zisele reforme structurale, in care FMI-ul se lasa adesea pacalit sa impuna masuri care favorizeaza anumite interese in detrimentul altora.

Au fost sute de conditii stabilite in fiecare memorandum: unele majore, altele insignifiante; unele bune, alte rele sau chiar strigatoare la cer, majoritatea neatingandu-si scopul pentru care au fost initiate", isi adduce aminte Joseph Stiglitz.

In 1998, FMI a reusit sa falimenteze sistemul bancar din Indonezia. Directorul de atunci al Fondului, Michel Camdessus, a pozat degajat alaturi de presedintele Suharto, in momentul predarii suveranitatii economice a Indoneziei.

Dupa doar doua luni, strazile Jakartei erau un adevarat camp de lupta intre populatia revoltata si fortele de ordine.

Atat inainte, cat si dupa criza din Asia de Est, acest tip de programe au esuat dezastruos in tari din Africa si America Latina, cu Argentina pe post de exemplu graitor.

Lectia de atunci pare sa nu fi fost retinuta, din moment ce Europa, in urma cu doar 5 ani, a decis sa impuna acelasi program anchilozat si ineficient unei tari din cadrul zonei euro.

Neintelegeri in troika

"Actualul memorandum pus in fata guvernului elen nu va face decat sa impinga Grecia intr-o recesiune si mai profunda", crede economistul.

Dupa parerea acestuia, programul nu este doar ineficient dar se arata in masura sa sadeasca samanta dihoniei si in grupul creditorilor internationali.

Pe de o parte, FMI considera ca masurile luate de greci vor fi ineficiente fara o stergere considerabila a datoriei actuale. De cealalta parte, Germania refuza sa accepte o astfel de varianta.

Acest lucru face imposibila asocierea FMI in cadrul noului program de asistenta financiara, din moment ce Fondul nu poate deveni parte a unui proiect in care gradul de indatorare se dovedeste nesustenabil.

Austeritatea este in mare parte vinovata de dezastrul presarat in Grecia. O reducere cu 25% PIB-ului fata de 2008 si un somaj de peste 25% in randul populatiei active, dublu chiar in radul tinerilor eleni.

In schimb, noile masuri de austeritate vor strange si mai mult latul in jurul grecilor, guvernul avand de atins un surplus bugetar de 3,5% pana in 2018.

Partea cea mai dureroasa este ca si daca tintele asumate nu vor fi indeplinite, nu va mai exista o analiza a cauzelor care au dus la acest lucru, ci se va trece la impunerea automata a unor masuri de austeritate suplimentare.

"Al treilea memorandum este conceput astfel incat sa coboare standerdele de viata ale elenilor si sa slabeasca miscarea sindicala prin eliminarea negocierilor colective la nivel de ramura industriala", spune Joseph Stiglitz.

Inchisoarea datornicilor

"Clauzele memorandumului nu au sens nici macar pentru creditorii care le-au impus", exclama acesta. "Al treilea program de asistenta financiara pentru Grecia pare conceput dupa regulamentul unei inchisori a datornicilor de acum doua secole".

Recesiunea profunda in care va fi scufundata tara va face imposibil ca grecii sa isi poata plati vreodata datoriile catre creditori.

Reformele structurale ar fi binevenite, dar prea putine dintre cele introduse in memorandum au de-a face cu probleme reale ale Greciei.

Fara o logica clar prezentata a programului de reforme cerut de creditori, populatia elena si analistii externi raman doar cu impresia ca noul acord intocmit de troika creditorilor nu face decat sa serveasca intereselor unor cercuri oculte care astfel isi iau prada ravnita din Grecia.

Piata disputata

Pe de o parte avem intreg scandalul laptelui din Grecia. Elenilor le place laptele si au si ocazia sa il consume proaspat, livrat in magazine de micii producatori locali, iar acest tabiet este consfintit prin lege, laptele mai vechi de 5 zile neputand fi pus in vanzare.

O chestiune cu totul dejavantajoasa pentru producatorii olandezi, de exemplu, care, in aceste conditii nu ar fi putut sa isi comercializeze niciodata marfa in Grecia.

In teorie, grecii ar putea sa beneficieze de pe urma unor produse ieftine de calitate inferioara. In practica s-a demonstrat ca preturile nu ajung sa se scada cu adevarat la raft.

Protectie pentru oligarhi

Una dintre problemele pe care Grecia le are atat in sfera financiara, cat si in cea politica este cea a clasei oligarhilor eleni: un grup de oameni care coordoneaza afacerile cheie din tara, inclusiv cele din sectorul bancar sau din media.

De fiecare data cand a fost vorba despre taxarea corespunzatoare a acestor averi, unele impresionante chiar, discutiile au ramas doar la nivel de propuneri, in unele cazuri, chiar creditorii internationali parand sa ii apere pe oligarhii greci.

Inclusiv guvernul Papandreou s-a trezit blocat de catre troika in incercarea de pune capat nepotismului si de a implementa anumite masuri menite sa creasca gradul de transparenta in actul de guvernare.

In mod normal, FMI se arata critic fata de suprataxarea contribuabililor, expertii fondului vazand in aceste masuri un pericol toxic pentru orice economie.

Cu toate acestea, in Grecia, troika a insistat de fiecare data pentru cresterea taxelor si impozitelor chiar si in cazul populatiei cu venituri reduse.

Intr-o economie cu un sistem financiar disfunctional, creditorii au gasit de cuviinta ca inclusiv micile afaceri de familie sa fie taxate inca de la inceputul anului, inainte ca proprietarii sa stie macar pe ce venituri se vor putea baza.

Cerinta ar avea ca scop sa reduca gradul de evaziune, dar nu va duce decat la disparitia unei clase de mici investitori, sporind nemultumirea fata de guvern si creditorii internationali.

In acelasi timp, creditorii au insistat pe eliminarea impozitului la sursa pentru afacerile transfrontaliere, un sistem care se dovedeste un exemplu de buna practica fiscala intr-o economie avansata precum a Canadei.

In mod evident, exista un interes mai mic in a taxa investitoriii straini fata de cei greci.

"Sunt multe astfel de ciudatenii in noul memorandum impus Greciei, in parte pentru ca fiecare reprezentant al grupului creditorilor are impresia ca este in posesia adevarului absolut care ar putea salva aceasta tara", sustine economistul.

Batalia insa pare sa nu mai aiba nicio legatura cu Grecia sau cu recuperarea sumelor imprumutate, desi exista grupuri de interese in Europa sau chiar pe taram elen care au reusit sa ii convinga pe creditori sa le faca jocul pe seama poverii impuse grecilor de rand.

Noile reforme impuse grecilor au mai degraba de a face cu o lupta ideologica si o tendinta de afirmare a puterii in Europa. Cazul Greciei este doar un avertisment dat altor partide politice indezirabile pentru actualii actori politici de pe continent.

Cel mai probabil, cei cinci ani de dezastru adusi de masurile de austeritate se vor transforma intr-un deceniu de cosmar pentru eleni pana cand troika creditorilor isi va veni in simtiri pentru a admite ca Grecia are nevoie de o restructurare a datoriei.

Desi, nici in acel moment nu este exclus ca acestia sa recurga la aceeasi scuza folosita si pana acum: invinovatirea victimei.

#criza grecia, #memorandum Grecia creditori, #set reforme Grecia, #programe ineficiente FMI , #Rezultate financiare