Traim pe imprumut: Datoria publica globala creste anul acesta cu inca 11 trilioane de dolari

Vineri, 21 Octombrie 2016, ora 08:30
5788 citiri
Traim pe imprumut: Datoria publica globala creste anul acesta cu inca 11 trilioane de dolari
Foto: FMI

Economia globala pare sa mearga doar pe carburantul furnizat de banci, din moment ce datoria publica globala va creste in cursul acestui an cu inca 10,7 trilioane de dolari, atingand valoarea totala de 62,7 trilioane.

Recesiunea din 2008 continua sa reprezinta o problema inca nerezolvata de multe tari, iar bancile centrale au fost nevoite se apeleze la politici monetare mai putin ortodoxe, in vreme ce reformele aplicate in anumite tari au fortat guvernele centrale sa se imprumute masiv pentru a sustine cresterea consumului si a investitiilor, observa Daily Sabah.

Datele prelucrate de expertii Fondului Monetar International arata ca datoria publica globala de 62,7 trilioane de dolari va cantari cat 84,1% din Produsul Global Brut (PGB) de 74,5 trilioane de dolari estimat de FMI pentru sfarsitul acestui an.

La sfarsitul anului trecut, datoria publica globala de 52 de trilioane de dolari reprezenta 85% din PGB.

Peste 80% din datoria publica de pe glob este detinuta de doar 11 state, SUA deschizand lista marilor datornici cu 20,1 trilioane de dolari, urmata de Japonia, China si Italia, cu datorii de 11,8 trilioane, 5,3 trilioane, respectiv 2,5 trilioane de dolari.

Pe urmatoarele trei locuri se claseaza Franta, Germania si Marea Britanie, la egalitate de puncte in privinta debitelor: 2,4 trilioane de dolari.

India, Canada, Brazilia si Spania completeaza lista celor 11 tari cu datorii publice consistente, in cazul lor sumele variind intre 1,3 si 1,5 trilioane de dolari.

Din 181 de tari supuse anlizei FMI, 17 au datorii care depasesc PIB estimat pe anul in curs. In aceasta situatie se afla Japonia, cu un grad de indatorare de 250,4% din PIB, Grecia, a carei datorie publica a ajuns la 183,4% din PIB si Libanul, unde raportul este de 143,9%.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#datorie publica, #tari supraindatorate, #datorie publica globala, #raport FMI, #economie globala , #Rezultate financiare