1 Mai in lume: Revendicarile salariale, tema centrala a manifestatiilor

Duminica, 01 Mai 2011, ora 22:57
1576 citiri
1 Mai in lume: Revendicarile salariale, tema centrala a manifestatiilor

Traditionalele marsuri de 1 Mai au reunit duminica sute de mii de persoane in lume, care au manifestat de la Hong Kong la Berlin sau Zurich, pentru salarii mai bune, potrivit Mediafax.

In Polonia, cea mai mare confederatie sindicala, OPZZ, a anuntat ca a renuntat in acest an la traditionalul mars de 1 Mai la Varsovia pentru a nu perturba ceremoniile legate de beatificarea Papei Ioan Paul al II-lea.

Sarbatoarea Muncii a luat o turnura mai degraba politica in Rusia, unde partidele pro-Kremlin au profitat de ocazie pentru a face o demonstratie de forta in apropierea unor importante scadente electorale, cu sloganuri ca "Medvedev! Putin! Hai Rusia!".

Pentru autoritatile ruse, criticate pentru dispersarea violenta a mai multor manifestatii ale opozitiei in ultimele luni, aceste reuniuni sunt o ocazie de a afisa o forma de respect fata de libertatea de exprimare.

 

In Africa, Sarbatoarea Muncii le-a permis sindicatelor sa le predea autoritatilor "caiete de doleante", cum a fost cazul in Benin sau Togo.

In Tunisia, unde miscarea populara a inlaturat de la putere regimul in februarie, strazile din Tunis erau calme. La Alger, singurele manifestatii erau cele ale suporterilor de fotbal inaintea unei finale a Cupei Algeriei, in 2011.

 

 

In Maroc, tineri, sindicalisti dar si membri ai Miscarii 20 februarie, care cer mai multa democratie, urmeaza sa protesteze in mai multe orase. Aproximativ 3.000 de manifestanti au defilat la Rabat, scandand "Jos despotismul" si "Destul cu marginalizarea".

In Asia, la mai putin de doua luni de la accidentul de la centrala Fukushima, ziua de 1 Mai a dat nastere la doua manifestatii antinucleare la Tokyo.

 

La Hong Kong, 1 Mai corespunde cu intrarea in vigoare a salariului minim in acest teritoriu apartinand Chinei. Fixat la 28 de dolari de Hong Kong pe ora (2,43 de euro), acesta constituie un pas inainte dar este insuficient pentru traiul zilnic al unei familii, potrivit sindicatelor, care au reunit 4.000 de manifestanti.

Salariile erau in centrul revendicarilor si in Filipine, in timp ce preturile produselor de prima necesitate cresc rapid.

 

 

La Seul, in Coreea de Sud, peste 50.000 de manifestanti au cerut o securitate sporita a locurilor de munca si cresteri salariale, estimand ca inegalitatile cresc.

In Spania, a carei economie se straduieste sa iasa din criza si unde somajul afecteaza o persoana activa din cinci, sindicatele au prevazut peste 80 de manifestatii, cea mai mare urmand sa aiba loc la Valencia (est).

 

In Grecia, unde populatiei i se cer sacrificii fara precedent de un an, mii de manifestanti s-au reunit la Atena pentru a protesta fata de noi masuri de austeritate.

In acelasi timp, in Portugalia, in pline negocieri privind un plan de ajutor financiar cerut UE si FMI, sindicatele vor o manifestatie de forta inaintea anuntarii unor noi masuri de austeritate.

 

In Franta, mii de salariati au inceput sa defileze duminica dimineata pentru celebrarea Zilei internationale a muncitorilor.

Extrema dreapta, sub conducerea lui Marine Le Pen, se asteapta la mai multi participanti la manifestatiile sale de 1 Mai decat in 2010.

In Belgia, unde criza economica si sociala este dublata de o criza politica fara precedent, problemele salariale si ale bonusurilor primite de unii lideri a polarizat principalele interventii in tabara de stanga.

 

 

Presedintele sindicatului socialist FGTB Rudy De Leeuw a aparat indexarea automata a salariilor in conformitate cu preturile practicate in Belgia, pusa la indoiala in special de Banca Centrala Europeana.

La Berlin, unde mii de manifestanti au defilat in calm, presedintele DGB, Michael Sommer, a avertizat impotriva dumpingului salarial si tentatiei angajatorilor de a folosi mana de munca din Europa de Est, pe fondul deschiderii pietei muncii catre tarile care au aderat la UE in 2004.

Aproximativ 10.000 de persoane au defilat duminica si la Zurich, in nordul Elvetiei, la apelul sindicatelor si partidelor de stanga, in timp ce gruparile de extrema stanga au incercat sa impiedice discursul presedintei tarii.

Guvernul roman da cu o mana, dar ia cu doua, mai ales ca vrea sa creasca taxele din nou in 2025
Guvernul roman da cu o mana, dar ia cu doua, mai ales ca vrea sa creasca taxele din nou in 2025
Guvernul a aprobat o schema de ajutor de stat pentru activitati productive si pentru industria prelucratoare, o schema mult asteptata pentru mediul de afaceri, in valoare de 500 de milioane de...
Schimbări în topul orașelor unde trăiesc cei mai mulți miliardari. În prezent, există 3.279 de super-bogați la nivel global
Schimbări în topul orașelor unde trăiesc cei mai mulți miliardari. În prezent, există 3.279 de super-bogați la nivel global
Mumbai a devenit capitala asiatică cu cel mai mare număr de miliardari, depăşind Beijingul, potrivit unei liste a bogaţilor la nivel mondial, realizată de Hurun Research Institute, transmite...
#marsuri de 1 mai, #revendicari salariale, #forta de munca, #1 mai in intreaga lume , #stiri FMI