A doua transa din banii FMI ar putea finanta deficitul bugetar

Vineri, 07 August 2009, ora 09:01
793 citiri
A doua transa din banii FMI ar putea finanta deficitul bugetar

FMI are in vedere ca banii din a doua transa a imprumutului de la Fond sa acopere deficitul bugetar, ca parte a pachetului de finantare externa, a declarat, pentru NewsIn, seful misiunii FMI in Romania, Jeffrey Franks, precizand ca institutia a facut deja acest lucru in alte state, informeaza NewsIn.



"Nu este nevoie de schimbari de regulament. Am finantat deficitul bugetar si in cadrul acordurilor cu alte state din afara Europei, iar in prezent luam in calcul o astfel de masura pentru Ucraina si Ungaria", a mai spus Franks.

Presedintele Traian Basescu declara, miercuri seara, la postul public de televiziune, ca joi va avea o intalnire cu reprezentantii FMI, precizand ca va incerca sa obtina de la Fond dreptul ca a doua transa din imprumutul contractat de Romania sa mearga catre bugetul de stat, si nu in rezerva BNR.

La randul sau, guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, declara joi ca o echipa a bancii centrale discuta "la nivel tehnic" posibilitatea ca a doua transa din banii de la FMI sa ajunga la bugetul de stat, adaugand insa ca, si in acest caz, sumele respective ajung in final tot in rezerva BNR.

"Discutam tehnic acest lucru. Imprumutul de la FMI e un fel de swap, noi alimentam contul nostru in lei de la FMI si, in schimb, primim DST si o transformam in moneda convertibila. Stiu despre aceasta propunere si o echipa de la noi discuta tehnic despre cum s-ar putea face, dar in final banii ajung tot la BNR", a spus Isarescu.

#FMI, #deficit, #bugetar, #transa, #finantare , #stiri FMI