"Acest an electoral a dus Romania in groapa economica"

Miercuri, 18 Noiembrie 2009, ora 12:19
1992 citiri
"Acest an electoral a dus Romania in groapa economica"

"Romania va fi obligata sa se imprumute din nou si, cu tot imprumutul, nu cred ca vom supravietui economic anul viitor fara un ajutor de la Uniunea Europeana. Acest an electoral a dus Romania in groapa economica. Fara sprijin nu vom reusi", a declarat analistul Bogdan Chirieac, intr-un interviu acordat Bloombiz.

Varujan Vosganian spunea intr-un interviu Bloombiz ca scenariul optimist ar fi ca in 2012 sa ajungem la puterea economica pe care o aveam in 2008.

Ar putea sa fie optimista fiindca Banca Centrala a Germaniei a anuntat ca nivelul din 2007 va fi atins in 2013. Din acest punct de vedere, s-ar putea ca previziunea dlui Vosganian sa fie in continuare optimista.

Romania nu e Germania.

Criza economica a insanatosit intr-un mod brutal economia romaneasca: deficitele comerciale nu mai sunt atat de mari, exporturile au o baza mai solida, au scazut foarte mult importurile de consum. Putem vorbi de o parte pozitiva a crizei?

Da. Doar daca consideram ca unui alergator la 100 de metri garduri ii taiem un picior ca sa fie mai usor si sa poata alerga mai repede. Nu ne dorim o asemenea restructurare.

Importurile acelea erau mai ridicate fiindca se importau materii prime, masini, materiale, tehnologie in vederea exportului, in vederea productiei la intern.

Nu ne dorim un asemenea mod de a slabi. E ca si cum cineva gras ar trebui sa slabeasca facand cancer.

Analistii spun ca reducerile de 80-60-40% care s-au produs in imobiliar, auto, retail, electronice nu pot fi din cauza crizei in sine ci doar din cauza anomaliilor economice de dinaintea crizei.

Este adevarat. In Romania preturile erau absurde la imobiliare. Inclusiv pretul fortei de munca era enorm, vizavi de productivitatea muncii.

Cand Bucurestiul avea o crestere economica de 35%/an, sigur ca se supraincalzea economia. Criza a pus capat supraincalzirii intr-un mod brutal.

Cred ca in continuare preturile vor continua sa scada fiindca nu au de unde sa fie mai multi bani pe piata. Vor fi mereu mai putini.

Romania va fi obligata sa se imprumute din nou iar  datoria ar putea ajunge la 80% din PIB.

Da, Romania va fi obligata sa se imprumute din nou si, cu tot imprumutul, nu cred ca vom supravietui economic anul viitor fara un ajutor de la Uniunea Europeana.

Acest an electoral a dus Romania in groapa economica. Fara sprijin nu vom reusi.

Romania se indreapta cu o viteza mare spre un colaps al finantelor publice.

Reducerea cheltuielilor bugetare inseamna sa dai afara oameni, sa le micsorezi salariile, sa micsorezi cheltuielile cu functionarea administratiei.

Anul acesta asa ceva nu s-a intamplat fiindca era campanie electorala. Anul viitor se va face acest lucru in mod brutal.

Cat de mult ne va costa acest an de criza si lipsa masurilor de stimulare a economiei?

S-ar putea sa ne coste inca un deceniu de dezvoltare.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Un director al FMI transmite că nu există riscul unei recesiuni globale. "În acest moment, va fi nevoie de mult pentru a deraia această economie"
Un director al FMI transmite că nu există riscul unei recesiuni globale. "În acest moment, va fi nevoie de mult pentru a deraia această economie"
Unul dintre cei mai importanţi economişti ai Fondului Monetar Internaţional a semnalat un risc redus de recesiune globală, în ciuda zgomotelor continue de incertitudine geopolitică,...
China folosește inteligența artificială pentru a influența alegerile din SUA
China folosește inteligența artificială pentru a influența alegerile din SUA
Potrivit unui raport recent publicat de Microsoft Threat Analysis Center (MTAC), atât China cât și Coreea de Nord intensifică eforturile de a influența procesul electoral din Statele Unite ale...
#alegeri, #bogdan, #chirieac, #criza, #fmi, #imobiliare, #imprumut , #stiri FMI