Acordul cu FMI, mai scump pentru Romania: Cotizatie mai mare, avantaje mai multe?

Marti, 09 Octombrie 2012, ora 14:09
2777 citiri
Acordul cu FMI, mai scump pentru Romania: Cotizatie mai mare, avantaje mai multe?

Presedintele Traian Basescu a aprobat, marti, majorarea cotei de participare a Romaniei la Fondul Monetar International, cu aproape 4,2 miliarde de lei. Mai multi bani la contributia catre FMI inseamna mai multe avantaje pentru Romania?

Cota de participare a Romaniei la Fondul Monetar International se majoreaza de la 5,591 miliarde lei (1.030,3 milioane DST) la 9,829 miliarde lei (1.811,4 milioane DST).

Un DST, drepturi speciale de tragere, o moneda virtuala a FMI, valoreaza, potrivit cursului oficial anuntat de Banca Nationala a Romaniei marti, 5,4267 lei.

Analistii financiari sunt de parere ca aceasta majorarea a contributiei conduce la o relatie mai buna intre FMI si Romania, insa nu reprezinta o masura care ar putea aduce tarii noastre avantaje suplimentare.

"Este o taxa pe care o platesc toate tarile. O contributie mai mare pentru Romania inseamna un efort bugetar si o relatie mai stransa intre FMI si Romania pentru ca acordul presupune si o participare mai intensa a tarii care beneficiaza de imprumut. Eu nu consider ca este un lucru special sau deosebit", a explicat Mircea Cosea, profesor in Economie.

Rudnitchi: Relatiile bune cu FMI le mentii daca iti respecti angajamentele, nu daca cotizezi cu mai multi bani

Constantin Rudnitchi, analist financiar este, insa, mai sceptic in privinta unei pozitii privilegiate a Romaniei dupa cresterea contributiei.

"O cresterea a contributiilor face parte din politica FMI de a-si mari participatiile, sa ceara de la tarile contributoare o marire de capital. Fondul Monetar International a fost foarte prezent pe piata de imprumut. A fost o politica anuntata de acum mult timp.

Nu inseamna neaparat o imbunatatire a relatiilor intre Romania si FMI. Relatiile bune le mentii respectand scrisorile de intentie, acordurile de imprumut. Chiar daca ne-am dori noi sa avem contributii mai mari, jocurile sunt reglate de marii contributori, cum ar fi SUA pentru ca asa este regula", a declarat Constantin Rudnitchi pentru Business24.

Presedintele Traian Basescu a semnat luni Decretul pentru promulgarea Legii privind aprobarea Ordonantei de Urgenta a Guvernului nr. 123/2011 pentru acceptarea majorarii cotei de participare a Romaniei la Fondul Monetar International.

Romania va cotiza cu 80% mai mult la FMI

La jumatatea lunii septembrie, senatorii au adoptat proiectul de lege privind aprobarea Ordonantei de Urgenta a Guvernului pentru acceptarea majorarii cotei de participare a Romaniei la FMI.

Cea mai mare partea a sumei pe care Romania o are de platit catre FMI va veni de la Banca Nationala a Romaniei. Diferenta de 781,2 milioane DST va fi distribuita astfel: 195,3 milioane DST, reprezentand 25% din majorare este nerambursabila si nepurtatoare de dobanda, iar restul de 585,9 milioane DST, reprezentand 75% din majorare, in lei va veni de la BNR.

Romania primeste ok de la FMI si inca 513 milioane euro

Romania are in derulare, de la 31 martie 2011, un acord de tip preventiv cu FMI in valoare de 3,1 miliarde DST, deci aproximativ 3,5 miliarde euro.

#cotizatie FMI Romania, #bani FMI Romania, #cota participare FMI Romania , #stiri FMI