Acordul pentru Grecia urca bursele, euro si petrolul

Vineri, 22 Iulie 2011, ora 14:23
1360 citiri
Acordul pentru Grecia urca bursele, euro si petrolul

Dupa ce liderii europeni au convenit un pachet de salvare a Greciei de 159 miliarde de euro, bursele au atins vineri un maxim al ultimelor doua saptamani, iar moneda euro si pretul petrolului s-au apreciat semnificativ, anunta Mediafax.

Dolarul este sub presiune din cauza temerilor privind divergentele de la Washington pe marginea ridicarii plafonului datoriei de stat si reducerii deficitului bugetar.

Acordul pentru Grecia cuprinde masuri mai dure decat anticipau pietele, desi multi economisti au avertizat ca initiativa, de o anvergura fara precedent, nu va reprezenta pe termen lung sfarsitul crizei.

La summit-ul de urgenta de joi de la Bruxelles, liderii europeni au convenit sa sprijine Grecia, in perioada 2011-2014, cu 109 miliarde euro de la guvernele zonei euro si FMI, la care se adauga o contributie de 50 miliarde euro din partea creditorilor privati ai statului elen.

De asemenea, liderii europeni au extins si consolidat prerogativele Fondului European pentru Stabilitate Financiara (EFSF), care poate acum sa cumpere obligatiuni de pe piata secundara si sa imprumute guvernele care au nevoie de bani pentru a recapitaliza bancile cu probleme.

Modificarea statutului EFSF are rolul de a preveni extinderea crizei catre alte state cu datorii sau deficite bugetare ridicate.

Natura cuprinzatoare, completa a acordului anticriza incheiat joi de liderii europeni a propagat un val de optimism in piete ca Spania si Italia ar putea evita criza care a cuprins Grecia, Irlanda si Portugalia.

In acest context, indicele MSCI al burselor din intreaga lume a urcat cu 0,4%, iar bursele europene au castigat 0,5%, in timp ce pietele emergente au avansat cu 1%.

Pretul petrolului de referinta pe piata americana a crescut cu 0,5%, la 99,66 dolari pe baril.

Preturle contractelor credit default swaps (CDS) pe datoriile Greciei si altor tari de la periferia zonei euro au scazut generalizat.

Dolarul s-a stabilizat in raport cu un cos de valute de referinta, iar euro stagneaza in raport cu moneda americana la 1,4417 dolari. Moneda europeana s-a apreciat insa cu 1% fata de francul elvetian, la 1,1894 franci. Euro a crescut insa cu 1,5% fata de dolar in sedinta de joi dupa anuntarea acordului pentru Grecia si se afla la un maxim al ultimelor doua saptamani.

#burse, #curs euro, #pret petrol, #acord grecia , #stiri FMI