Activele bancilor vor fi revizuite in scadere cu 2.300 mld dolari

Marti, 20 Aprilie 2010, ora 18:02
1199 citiri
Activele bancilor vor fi revizuite in scadere cu 2.300 mld dolari

Fondul Monetar International (FMI) estimeaza ca activele bancilor vor fi revizuite, din cauza crizei economice, in scadere cu 2.300 miliarde dolari, sub estimarea anterioara de 2.800 miliarde dolari, ca urmare a imbunatatirii situatiei economiei mondiale, precizeaza Mediafax.

Riscurile la adresa stabilitatii financiare s-au temperat, odata cu accelerarea recuperarii economiei mondiale, dar temerile privind situatia datoriilor statelor pot submina stabilitatea si prelungi declinul pietei creditelor.

Pentru a impiedica un impact negativ al indatorarii statelor asupra sistemului financiar, Fondul recomanda reducerea vulnerabilitatilor financiare ale acestora, inclusiv prin comunicarea unor planuri fiscale credibile de consolidare pe termen mediu, respectiv asigurarea unui proces lin de reducere a indatorarii si masuri decisive in directia unei reglementari mai adecvate a sistemului financiar.

In statele cu economii emergente, unde avansul intrarilor de capital a cauzat temeri privind aparitia unor cresteri rapide ale inflatiei si preturilor activelor, este recomandata o abordare pragmatica, folosind o combinatie de politici financiare si macroeconomice prudentiale, se arata in primul capitol al Prognozei Economice Mondiale a FMI pentru 2010.

Odata cu imbunatatirea situatiei economiei mondiale, riscurile la adresa stabilitatii financiare s-au redus.

Totusi, deteriorarea finantelor si acumularea rapida a datoriilor publice au schimbat profilul de risc la nivel global.

Vulnerabilitatile au ca sursa, din ce in ce mai mult, temerile legate de sustenabilitatea finantelor statelor.

In domeniul bancar, imbunatatirea perspectivelor economice si a datelor privind revizuirea in scadere a valorii activelor conduce la declinul necesarului de capital pentru institutiile financiare, chiar daca anumite segmente ale sistemului raman cu deficiente de capital, noteaza specialistii Fondului.

In pofida nevoilor de capital mai reduse, bancile intampina provocari considerabile: o parte importanta a finantarilor contractate pe termen scurt va trebui refinantata in 2010 si 2011, iar investitorii vor cere o calitate mai ridicata a capitalului in asteptarea unor reglementari mai stricte.

Totodata, institutiile financiare nu au raportat in intregime pierderile din cauza crizei.

In plus, noile reglementari ale sectorului financiar vor impune bancilor sa-si regandeasca strategia de afaceri. Toti acesti factori vor afecta, probabil, profitabilitatea sectorului bancar. 

România, a șasea cea mai scumpă energie electrică pentru consumul casnic din UE, calculat la standardele puterii de cumpărare
România, a șasea cea mai scumpă energie electrică pentru consumul casnic din UE, calculat la standardele puterii de cumpărare
România a raportat în a doua parte a anului trecut un preț la energie electrică pentru uz casnic de 19,1 euro la 100 kWh, între ultimele cinci cele mai reduse din UE. Pe de altă parte,...
Un nou scandal pentru Guvern. Damen a dat in judecata Romania la o curte internationala de arbitraj
Un nou scandal pentru Guvern. Damen a dat in judecata Romania la o curte internationala de arbitraj
Premierul Marcel Ciolacu confirma faptul ca olandezii de la Damen au dat in judecata Romania, aratandu-se in acelasi timp optimist in ceea ce priveste rezolvarea pe cale amiabila a disputelor...
#active, #banci, #economie, #financiara, #fmi, #stabilitate , #stiri FMI