Aderarea la zona euro, obiectivul principal al Romaniei?

Marti, 30 Iunie 2009, ora 13:20
2136 citiri
Aderarea la zona euro, obiectivul principal al Romaniei?

Romania trebuie sa isi stabileasca drept prim obiectiv la nivel national adoptarea monedei europene si sa ia masuri in acest sens si trebuie sa isi duca la capat acordul actual cu Fondul Monetar international (FMI), considera economistul-sef al Bancii Nationale a Romaniei (BNR), Valentin Lazea, relateaza NewsIn.

"Trebuie sa stabilim ca prim obiectiv la nivel national intrarea in zona euro si trebuie luate masuri in acest sens", a spus Lazea.

De asemenea, Romania are nevoie sa isi duca la capat acordul cu FMI si sa accelereze accesul la fondurile europene, sustine Lazea.

O alta masura pentru repornirea economiei, in opinia economistului-sef al bancii centrale, este adoptarea unor legi care sa duca la reformarea sistemului de pensii, a salarizarii din sistemul public si legea responsabilitatii fiscale, "de la ministru pana la primar".

In acelasi timp, politicile fiscala si salariala trebuie intarite, considera Lazea, de aceste masuri depinzand si relaxarea politicii monetare.

"Este nevoie de intarirea politicii fiscale si a celei salariale, care sa creeze premisele pentru relaxarea politicii monetare", a spus Lazea.

El a mentionat ca, indiferent de masurile ce vor fi luate pentru repornirea economiei, acestea vor trebui sa tina cont de cadrul macroeconomic al Romaniei din prezent.

In acelasi timp, Lazea sustine ca bancile grecesti si cele austriece isi vor sustine subsidiarele din zona balcanilor, care reprezinta o regiune de interes.

"Atat pentru bancile grecesti, cat si pentru cele austriece, zona balcanilor e zona de actiune si nu vor lasa bancile lor de aici sa cada pentru ca aici e adevaratul lor 'hub', nu ca in cazul bancilor spaniole sau germane care au alta zona de interes", a spus economistul-sef al Bancii Nationale a Romaniei (BNR).

In opinia sa, faptul ca bancile grecesti au fost de acord ca testele de stres aplicate sa fie publicate la nivel individual, si nu agregat, reprezinta o dovada de transparenta, "care sa dea increderea ca problemele sunt sub control".

De asemenea, "guvernatorul bancii centrale a Austriei a spus ca varful de neincredere a bancilor austriece in regiune a trecut, iar acel inceput de panica a fost demontat", a mai spus Lazea.

#zona, #euro, #state, #europa, #bce, #fmi, #ce, #lazea, #economist, #bnr , #stiri FMI