Afla ce sanse de supravietuire mai are zona euro

Duminica, 02 Ianuarie 2011, ora 21:51
1498 citiri
Afla ce sanse de supravietuire mai are zona euro

Probabilitatea modificarii structurale a zonei euro in urmatorii zece ani este de 80%, in conditiile in care guvernele nu reusesc sa ia masuri suficiente pentru eliminarea dezechilibrelor economice, potrivit Mediafax.

O noua criza a datoriilor suverane se va declansa in aceasta primavara, cand Spania si Italia trebuie sa refinanteze obligatiuni de peste 400 de miliarde de euro, considera directorul general al CEBR, Douglas McWilliams.

"Zona euro s-ar putea diviza, desi politicienii europeni au capacitatea, in mod normal, sa raspunda crizei. Daca zona euro nu se divizeaza, 2011 ar putea fi anul in care moneda unica s-ar putea deprecia substantial, spre paritate cu dolarul", anticipeaza McWilliams.

Uniunea Europeana si FMI au aprobat in 2010 programe de sustinere financiara pentru Grecia si Irlanda, dupa ce temerile legate de sustenabilitatea finantelor publice au majorat randamentele obligatiunilor acestor state.

"Suspectez ca ceea ce va destrama euro va fi esecul majoritatii statelor de a lua masurile dificile necesare pentru a face economiile competitive pe termen lung. Acordam sanse de 1 la 5 ca zona euro sa supravietuiasca in forma actuala, in urmatorii zece ani".

Comentariile fac parte dintr-un top de zece estimari efectuate de CEBR pentru 2011, care include o criza economica in Japonia si mentinerea dobinzilor de politica monetara la nivelul actual in Statele Unite, zona euro si Marea Britanie.

#zna euro, #mneda unica, #riza economica, #dobanda de politica monetara , #stiri FMI