Agathon: FMI face o evaluare a vechiului acord si nu se pune problema modificarii TVA

Vineri, 22 Octombrie 2010, ora 17:25
1188 citiri
Agathon: FMI face o evaluare a vechiului acord si nu se pune problema modificarii TVA

Fondul Monetar International (FMI) face o evaluare a vechiului acord si nu se pune problema modificarii TVA, in schimb aplicarea unui TVA redus in agricultura ar fi o idee buna, a declarat purtatorul de cuvant al ACPR, Dan Matei Agathon, la iesirea de la discutiile cu delegatia Fondului, relateaza NewsIn.

"Deocamdata ei fac o evaluare a vechiului acord si nu se pune problema sa modificam TVA. Au spus ca este o idee foarte buna (aplicarea unui TVA redus in agricultura, nu la alimentele de baza -n.r).

Mai bine sa ai TVA scazut in agricultura decat pe rafturile magazinului, dar toate vor veni la timpul potrivit", a declarat purtatorul de cuvant al Aliantei Confederatiilor Patronale din Romania (ACPR), Dan Matei Agathon.

Inainte de intrarea la discutiile cu reprezentantii FMl, Agathon a precizat ca va propune aplicarea TVA de 5% in agricultura.

Potrivit acestuia,TVA in agricultura de 5% (si nu la produsele alimentare de baza, cum au votat parlamentarii), respectiv la grau, porumb, lapte si la carne in viu, ar duce 1 miliard euro pe an venituri la bugetul de stat si la scaderea preturilor la produsele alimentare cu 20%.

De asemenea, Agathon a mai spus ca reprezentantii Fondului solicita asigurarea stabilitatii bugetare a Romaniei, respectiv mentinerea tintei de deficit bugetar pentru 2011 la 4,4%.

Pe langa aceasta a mai fost discutata si problema salariului minim, iar reprezentantii Fondului nu s-au opus unei majorari a salariului minim la 710-715 lei in 2011.

"In primul rand, misiunea nu intelege ca in Romania sunt mai multe salarii minime si a trebuit sa le explicam calm ca exista un salariu minim prevazut in contractul colectiv la nivel national, ca exista un salariu minim in zona bugetara si un salariu minim care se negociaza prin contractele de ramura.

Au intrebat care este impactul cresterii salariului mimin si daca patronatele sunt de acord cu o anumita crestere a acestui indicator extrem de sensibil.

Atat ACPR, cat si ceilalti colegi au spus ca o crestere de la 600 de lei pana la 710 -715 lei este acceptabila.

Dupa ce au inteles ce este acest salariu minim, au dat semne (reprezentantii FMI. n.r.) ca sunt de acord" a spus Agathon. 

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#agathon, # fmi, # evaluare, # acord, # tva , #stiri FMI