Al doilea memorandum cu UE pentru transa de 1,15 mld. euro, aprobat de Senat

Miercuri, 10 Noiembrie 2010, ora 12:46
1195 citiri
Al doilea memorandum cu UE pentru transa de 1,15 mld. euro, aprobat de Senat

Plenul Senatului a adoptat miercuri,cu 60 de voturi pentru, 22 impotriva si 4 abtineri, cel de-al doilea memorandum cu Uniunea Europeana prin care a fost contractat un imprumut suplimentar,fiind conditionata acordarea celei de-a treia transe de imprumut de 1,15 miliarde de euro de o serie de masuri, informeaza NewsIn.

Al doilea memorandum cu UE a fost adoptat prin Ordonanta de Urgenta nr.81/2010, fiind supus deciziei Senatului in calitate de camera decizionala a Parlamentului.

Discutarea actului normativ a iscat dezbateri aprinse din partea reprezentantilor opozitiei, care au reprosat Guvernului ca nu a negociat acordul intr-o forma avantajoasa Romaniei, acordarea transelor fiind conditionata de o serie de masuri economice si sociale nepopulare.

Intre acestea se numara reducerea salariilor bugetarilor, a sporurilor si altor compensatii cu 25%, asigurandu-se un salariu minim de 600 de lei, rationalizarea numarului de salariati din sectorul public, reducerea cu 15% a prestatiilor sociale, cu exceptia pensiilor si a alocatiilor pentru insotitorii persoanelor cu handicap cu gradul I de invaliditate.

De asemenea, intre conditionalitatile pentru acordarea celei de-a treia transe se mai afla o inghetare a pensionarilor anticipate, incepand cu 1 iulie 2010 si pana la intrarea in vigoare a Legii pensiilor, dar si reducerea cu 0,3% din PIB a transferurilor catre autoritatile locale.

Totodata, se prevede cresterea TVA de la 19% la 24%, dar si extinderea bazei de impunere a impozitului pe venit pentru a include si tichetele de masa, venituri din castig de capital, inclusiv dobanzile la depozitele bancare si platile compensatorii, precum si eliminarea graduala a scutirilor de la impozitul pe venit acordate programatorilor din domeniul IT.

De asemenea, pentru acordarea celei de-a patra transe se mentioneaza o serie de masuri pe care Romania trebuie sa le ia, intre care adoptarea Legii pensiilor pana la sfarsitul lunii septembrie 2010, dar si "rationalizarea" numarului de scoli si de spitale.

In cadrul dezbaterilor a luat cuvantul senatorul PNL Varujan Vosganian, care a criticat acordul, insa a precizat ca acesta trebuie adoptat de catre Senat pentru a nu periclita situatia economica a Romaniei in 2011.

"Un scurt bilant ne arata ca el este nefavorabil pentru Romania, in cei doi ani in care am avut acord cu FMI si CE Produsul Intern Brut in termeni reali scade cu aproape 10 procente, datoria publica totala creste de la 110 miliarde la circa 200 de miliarde de lei, deci aproape dublu. Imaginati-va ca din 1990 in 2008 am acumulat datorie cat acumulam in doi ani, dar am acumulat datorii in conditiile in care Romania aproape si-a triplat PIB-ul", a expus senatorul PNL.

El a mentionat ca in 2011 va fi o scandenta de datorie publica de circa 11 miliarde de euro, la care se adauga comisioane de alte 2 miliarde de euro, bani care nu vor putea fi platiti, fiind necesara o "rostogolire" a acestor sume.

"Ca sa aduni acesti bani, in conditiile in care piata interna nu poate furniza aceasta suma, Romania trebuie sa aiba credibilitate. Romania nu poate avea credibilitate daca nu incheie acordul cu FMI si daca nu reincepe un alt acord precautionary cu FMI. Nu poate iesi pe piata eurobondurilor, daca nu onoreaza angajamentele fata de CE. (...) Totusi, pentru a salva onoarea acestei tari si a pune 2011 cel putin ipotetic sub semnul relansarii economice si a consolidarii fiscale, si nu a incetarii de plati, eu cred ca noi trebuie sa votam acum aceasta OUG", a argumentat Vosganian.

La randul sau, senatorul PSD Miron Mitrea a afirmat ca este pus in dificultatea de a alege sa voteze pentru sau impotriva memorandumului, deoarece pe de o parte se afla interesul alegatorilor de a nu fi pusi in situatia de a ramane fara o serie de scoli si de spitale, iar pe de alta parte trebuie sa fie "responsabil" fata de situatia de anul viitor.

"De ce trebuie sa fim noi responsabili sa apelati la responsabilitatea noastra ca sa salvam iresponsabilitatea unui Guvern care nu trebuia sa faca altceva decat sa vina cu acordul in Parlament, sa nu-si asume prin OUG rolul Parlamentului in acest caz extraordinar de periculos. Si nu este singurul acord, o gramada de acorduri sunt aprobate prin ordonante de urgenta, si nu mi-e jena sa folosesc un cuvant dur, asta este o porcarie, sa aprobi acordurile pe care le negociezi prin ordonante de urgenta, nu este acesta spiritul Constitutiei", a spus Mitrea.

De asemenea, senatorul PSD Marius Bota a propus un vot impotriva memorandumului in scopul de a retrimite Guvernul la negocieri cu CE, argumentand ca Executivul nu a negociat nimic, ci a acceptat tot ce i s-a propus.

#credibilitate, #eliberare, #fmi, #memorandum, #relansare, #romania, #transa, #ue , #stiri FMI