Almunia: Masurile guvernului leton de amendare a bugetului pe 2010 pot restabili increderea externa

Vineri, 27 Noiembrie 2009, ora 12:29
1096 citiri
Almunia: Masurile guvernului leton de amendare a bugetului pe 2010 pot restabili increderea externa

Comisarul UE pentru afaceri economice si monetare, Joaquin Almunia, sustine ca masurile luate de guvernul leton de amendare a legii bugetului pe 2010, in sensul consolidarii fiscale, reprezinta un pas important in restabilirea increderii investitorilor straini, a anuntat vineri Comisia Europeana, informeaza NewsIn.

"Apreciez acordul la care a ajuns guvernul leton privind amendamentele la legea bugetului pe 2010 si astept un vot pozitiv asupra acestuia pe 1 decembrie. Proiectul bugetului pe 2010 indeplineste obiectivul de a asigura o consolidare fiscala de 500 milioane lati, prin reforme in sectorul public si in intreaga economie", a spus Almunia.

El a adaugat ca masurile reprezinta "un pas cheie in restabilirea increderii internationale in abilitatea autoritatilor letone de a face fata provocarilor crizei economice si de a implementa masurile agreate cu partenerii internationali".

"Adoptarea de catre Parlament a proiectului revizuit al bugetului pe 2010 va insemna o indeplinire a conditiilor negociate in cadrul pachetului de asistenta financiara", a precizat comisarul UE.

O misiune comuna internationala condusa de Comisia Europeana si FMI va incepe saptamana viitoare sa evalueze implementarea conditiilor din acordul cu Letonia.

Statul baltic, care inregistra pana nu demult cea mai mare crestere economica din Uniunea Europeana, a obtinut la finalul lui 2008 un imprumut de 7,5 miliarde euro in cadrul unui plan de salvare condus de Fondul Monetar International, la care UE participa cu 3,1 miliarde euro.

Letonia, puternic afectata de criza economica globala, a inregistrat in trimestrul al treilea o scadere de 18,4% a produsului intern brut (PIB) fata de perioada similara din 2008, precum si primul declin al preturilor in termeni anuali de la castigarea independentei din 1991.

In trimestrul al doilea, economia Letoniei scazuse cu 18,7% fata de acelasi trimestru din 2008, dupa un declin in primul trimestru de 18% fata de aceeasi perioada din 2008 si de 28,7% fata de ultimul trimestru din 2008. Banca centrala a Letoniei se asteapta la o scadere cu 17% a economiei in intregul an 2009.

In acest an, Comisia Europeana a declansat procedura de deficit excesiv impotriva statelor care au depasit anul trecut plafonul de deficit bugetar stabilit prin pactul european de stabilitate, de 3% din produsul intern brut (PIB), printre care se numara si Letonia.

Ministerul Dezvoltării a virat peste 286 de milioane de lei, pentru plățile restante din programul "Anghel Saligny"
Ministerul Dezvoltării a virat peste 286 de milioane de lei, pentru plățile restante din programul "Anghel Saligny"
Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei (MDLPA) a virat suma de 286.390.685,13 lei, în vederea decontării facturilor pentru 237 de obiective finanţate prin Programul...
”Taxa pe soare” va fi abrogată prin OUG. Ce propune Ministerul lui Sebastian Burduja
”Taxa pe soare” va fi abrogată prin OUG. Ce propune Ministerul lui Sebastian Burduja
Ministerul Energiei va propune abrogarea printr-o ordonanţă de urgenţă a „taxei pe soare” pentru prosumatori, a anunţat ministrul PNL Sebastian Burduja. Liberalul a adăugat că această...
#almunia, #masuri, #guvern, #letonia , #stiri FMI