Ambitia grupului G20 de a institui o noua ordine economica va fi pusa rapid la incercare

Sambata, 26 Septembrie 2009, ora 16:01
1863 citiri
Ambitia grupului G20 de a institui o noua ordine economica va fi pusa rapid la incercare

Ambitia grupului G20 - al tarilor bogate si emergente - de a institui o noua ordine economica la nivel mondial, in baza cuvintelor cheie "reechilibrare a cresterii", va fi pusa la incercare in scurt timp de probleme concrete, relateaza AFP, citat de NewsIn.

Acest ideal, sustinut la summitul de la Pittsburgh ce s-a incheiat vineri, pare a fi cam departe de problemele actuale, legate de reluarea cresterii la nivel mondial a unei economii fragile si de controlarea cresterii somajului.Liderii G20 s-au reunit pentru a treia oara in acest an si dupa incheierea discutiilor de la Pittsburgh (SUA) si-au prezentat concluziile intr-un comunicat lung de 23 de pagini, in vreme ce G7 prefera sa sintetizeze disctiile in una sau doua pagini, remarca AFP.

Aceasta lipsa de concizie si claritate contrasteaza cu realitatea unei economii inca fragile, in care pietele muncii continua sa fie afectate.Astfel, punerea in aplicare a acestui acord ridica probleme serioase.

"Pentru a pune economia mondiala pe o traiectorie de crestere robusta, e nevoie ca China sa isi reevalueze considerabil yuanul in raport cu dolarul, iar SUA sa isi limiteze deficitul public, insista Peter Morici, de la Universitatea din Maryland, care se arata sceptic cu privire la aceste perspective.

In plus, in prezent, SUA a impus restrictii la importurile de anvelope din China, care a sesizat Organizatia Mondiala a Comertului (OMC) in acest sens.Conditiile de adoptare Potrivit comunicatului transmis la finalul reuniunii G20, reprezentantii celor mai dezvoltate state si ai principalelor tari emergente s-au reunit in acest moment crucial "sa adopte un set de politici, reguli si reforme necesare pentru a intampina nevoile economiei mondiale a secolului XXI".

Liderii G20 au mai transmis ca "sentimentul de intoarcere la normalitate nu trebuie sa ne dea o incredere de sine exagerata" si ca "trebuie sa ne reorientam de la sursele publice spre cele private de cerere, prin crearea unui model de crestere mai stabil si echilibrat in toate tarile si prin reducerea dezechilibrelor de dezvoltare".

"Vom lucra impreuna pentru a ne asigura ca politicile noastre fiscale, monetare, valutare, comerciale si structurale formeaza un ansamblu coerent, cu traiectorii de cerere si oferta, rezerve, datorii, credite si balante de plati mai sustenabile si echilibrate", se arata in comunicatul G20, citat de AFP.

Reglementarea sistemului financiar "Am hotarat sa ne asiguram ca sistemele noastre de reglementare a bancilor si a altor institutii financiare contin prevederi cu privire la excesele care au generat criza.

Nu vom permite reluarea practicilor bancare ce au generat in trecut criza prin ignoranta sau lipsa de responsabilitate", se mai arata in comunicatul G20.Liderii de stat si de guvern s-au mai angajat sa "actioneze impreuna pentru imbunatatirea cerintelor de capital, pentru implementarea unor standarde internationale inalte cu privire la bonusurile acordate, prin care sa puna capat practicilor ce duceau la asumarea de riscuri exagerate, sa imbunatateasca instrumentele derivate si sa creeze instrumente financiare mai puternice prin care sa se asigure ca marile companii multinationale isi asuma raspunderea pentru riscurile pe care le iau".

Reforma FMI si a Bancii Mondiale "Fondul Monetar International (FMI) trebuie sa joace un rol esential in promovarea stabilitatii financiare globale si a reechilibrarii cresterii. (...) Cerem FMI sa ii ajute pe ministrii nostri de finante si pe guvernatorii bancilor centrale in acest proces de evaluare reciproca".

Acestia urmeaza sa il defineasca mai exact la reuniunea din noiembrie si sa traga concluziile primei evaluari reciproce la urmatorul summit, au mai transmis liderii G20.

"Ne-am angajat sa tranferam cel putin 5% din actiuni de la tarile supra-reprezentate catre cele sub-reprezentate, in favoarea tarilor emergente si a celor in dezvoltare puternica, utilizand formula actuala de cota parte ca baza a activitatii noastre", se mai arata in comunicat.Reprezentantii G20 au mai fost de acord sa "adopte o formula dinamica pentru Banca Mondiala, care sa reflecte schimbarile de pondere a tarilor si misiunea de dezvoltare a bancii, ceea ce inseamna o crestere cu cel putin 3% a drepturilor de vot alocate tarilor in curs de dezvoltare si economiilor in tranzitie, care sunt slab reprezentate".

Sustenabilitatea G20 Forumul G20 a fost desemnat ca fiind prioritar in discutiile despre cooperarea economica internationala, in conditiile in care pana acum acest rol il jucau grupurile G7 sau G8, al celor mai dezvoltate state din lume.

"In cele din urma, am convenit sa organizam un summit in Canada, in iunie 2010, si unul in Coreea, in noiembrie 2010. Intentionam ca ulterior sa ne intalnim in fiecare an, urmand ca intrunirea din 2011 sa aiba loc in Franta", se mai arata in comunicatul G20.

#G20, # economie, # SUA, # FMI, # dolar , #stiri FMI