Analistii spun ca si alte state din regiune trebuie sa primeasca ajutor financiar

Vineri, 27 Martie 2009, ora 09:30
1637 citiri
Analistii spun ca si alte state din regiune trebuie sa primeasca ajutor financiar

Europa Centrala si de Est ar putea intra intr-o adanca depresiune fara un ajutor international de mai multe miliarde de euro asemanator pachetului acordat Romaniei de Fondul Monetar International (FMI), au avertizat joi unii analisti, citati de EUbusiness.

Romania a primit miercuri un ajutor de 20 miliarde euro de la patru institutii internationale de creditare, in contextul actualei crize financiare mondiale, fiind a cincea tara din Europa Centrala si de Est care a apelat la FMI, dupa Ungaria, Letonia, Serbia si Ucraina.

"Fara finantare, aceste economii s-ar confrunta cu o adanca recesiune sau depresiune, ce s-ar putea apropia de criza ce a urmat caderii blocului sovietic", a declarat Ralf Wiegert, economist in cadrul IHS Global Insight, pentru AFP.

Acordul Romaniei cu FMI ar putea fi urmat de pachete asemanatoare pentru Lituania si Turcia, au estimat analistii, intr-un moment in care Europa de Est se confrunta cu o criza ce a dus deja la intrarea zonei euro, a Statelor Unite si a Japoniei in recesiune.

Wiegert a estimat vineri ca Lituania ar putea fi urmatoarea tara care sa apeleze la FMI.

"Lituania va fi cel mai probabil urmatoarea, pentru un pachet de 5-7 miliarde dolari", a spus Wiegert, adaugand ca nu a fost inaintata inca o cerere oficiala pentru inceperea negocierilor.

Charles Robertson, economist sef la ING pentru Europa Emergenta, Orientul Mijlociu si Africa, considera ca mai degraba Turcia va fi urmatoarea pe lista pentru un acord cu FMI.

"Turcia este urmatoarea tara ce va cauta un acord cu FMI, estimat la 20 miliarde dolari", a spus Robertson, care a subliniat, totusi, ca exista mari diferente intre economiile din regiune.

"Rusia a putut face fata crizei fara sa ia in calcul un ajutor de la FMI", a mai spus Robertson.

"Polonia a contribuit cu noi fonduri la FMI, in loc sa solicite finantare, ceea ce arata cat de bine evolueaza", a adaugat el.

Atat Wiegert, cat si Robertson sunt de parere ca finantarea suplimentara pentru Romania si alte tari le-ar ajuta sa faca fata crizei financiare si sa sustina cresterea economica.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Un director al FMI transmite că nu există riscul unei recesiuni globale. "În acest moment, va fi nevoie de mult pentru a deraia această economie"
Un director al FMI transmite că nu există riscul unei recesiuni globale. "În acest moment, va fi nevoie de mult pentru a deraia această economie"
Unul dintre cei mai importanţi economişti ai Fondului Monetar Internaţional a semnalat un risc redus de recesiune globală, în ciuda zgomotelor continue de incertitudine geopolitică,...
#ajutor, #criza, #finantare, #fmi, #pachet, #recesiune, #state , #stiri FMI