Analiza FMI asupra Rusiei: crestere economica robusta, inflatie accentuata

Duminica, 07 Octombrie 2007, ora 23:50
976 citiri
Analiza FMI asupra Rusiei: crestere economica robusta, inflatie accentuata

Fondul Monetar International (FMI) a anuntat vineri ca se asteapta ca Rusia sa aiba o crestere economica solida pe termen scurt, sustinuta de nivelul ridicat al pretului petrolului, dar a avertizat ca se accentueaza presiunile inflationiste, relateaza Reuters.

"Potentialul de crestere economica a Rusiei se apropie de nivelul maxim", se arata intr-o nota de informare publica despre Rusia a FMI. "Constrangerile legate de resursele interne se accentueaza, fapt care atrage o acoperire a cererii tot mai mult prin importuri si o reaccentuare a presiunilor inflationiste", a mai aratat FMI.

Fondul Monetar International a estimat ca produsul intern brut (PIB) al Rusiei va creste pe termen scurt cu aproximativ 7%.

Raportul survine dupa incheierea din 12 septembrie a discutiilor reprezentantilor FMI cu cei ai Federatiei Ruse.

FMI a mai spus ca politica monetara a Rusiei a devenit mai flexibila in ultimul an, dupa ce banca centrala a Rusiei a revenit la o politica de curs valutar mai stabila.

"Presiunile legate de cerere se intensifica, intrucat investitiile s-au accelerat, iar consumul populatiei a crescut puternic", se spune in raportul FMI. "In contextul in care productia este aproape de atingerea potentialului maxim, este posibil sa se mentina presiuni de scumpire a petrolului si de crestere in termeni reali a ratei de schimb", avertizeaza insa FMI.

In acest context, "relaxarea fiscala planificata pentru urmatorii ani ar reprezenta un stimulent fiscal indezirabil, care ar accentua presiunile de apreciere in termeni reali a rublei si ar ingreuna temperarea inflatiei", mai arata FMI.

Directorii FMI au cerut autoritatilor rusesti sa evite anul acesta si anii urmatori accentuarea deficitului pentru alte produse decat cele petroliere.

FMI a mai spus ca Rusia s-a descurcat bine in contextul turbulentelor recente de pe pietele financiare, desi inasprirea conditiilor de creditare si accesul redus la pietele straine de capital ar putea accentua vulnerabilitatea unor banci.

Bloombiz
(Sursa: NewsIn)

Bloombiz.ro Newsletter

Aboneaza-te la newsletter-ul infoBloombiz ca sa primesti in fiecare dimineata, prin e-mail, ultimele informatii legate de companii, afaceri, economie, piata imobiliara, plasamente financiare, cariere si lifestyle.