ANPC despre OUG 50: consumatorul roman sa aiba aceleasi drepturi ca si cel european

Miercuri, 27 Octombrie 2010, ora 01:02
1539 citiri
ANPC despre OUG 50: consumatorul roman sa aiba aceleasi drepturi ca si cel european

Presedintele ANPC, Constantin Cerbulescu, a declarat marti ca isi mentine punctul de vedere privind aplicarea OUG 50 la creditele aflate in derulare, in conditiile in care, inainte de aprobarea acestei Ordonante, a primit asigurari din partea reprezentantilor CE si DAE ca deciziile sunt corecte, potrivit Newsin.

 Reprezentantii bancilor nu au fost de acord cu aplicarea ordonantei pentru creditele aflate in derulare, considerand ca se aplica retroactiv.

"I-am spus si domnului Franks (seful misiunii FMI in Romania, n.r.) ca nu este aplicare retroactiva, este un act pe care noi l-am considerat corect.

Guvernul l-a aprobat si, bineinteles, ne vom mentine punctul de vedere, in conditiile in care am avut inainte de aprobarea si elaborarea acestei Ordonante discutii si cu Departamentul pentru Afaceri Europene (DAE).

Am discutat si cu Comisia Europeana si am primit de fiecare data asigurari ca ceea ce facem este corect", a mentionat Cerbulescu.

El a mentionat ca ANPC doreste ca si consumatorul roman sa beneficieze de aceleasi drepturi ca un consumator european.

"Retroactiv, daca ne uitam in dictionar, este sa fi obligat bancile sa restituie comisioanele de rambursare anticipata de inainte de aparitia Ordonantei.

Or, noi am spus ca din momentul in care Ordonanta a aparut, ea se aplica asa cum am prevazut si cum Guvernul a aprobat-o in sedinta", a mai spus Cerbulescu.

El sustine ca a spus reprezentantilor FMI ca sunt contracte care au clauze abuzive, "ca sunt peste 160 de dosare in instanta, cu mii de consumatori in spatele acestor dosare".

"Le-am explicat (reprezentantilor FMI, n.r.) ca daca bancile vor intelege sa respecte legea nu avem nicio problema cu ei.

Nu putem sa lasam un amalgam si o nebunie cum a fost pana in prezent, pentru ca Banca Nationala a Romaniei daca a intervenit vreodata impotriva bancilor a schimbat conducerea, dar in rest a lasat asa cum este...", a mai spus presedintele ANPC. 

#anpc, #oug 50, #consumator roman, #franks, #dae , #stiri FMI