ANRE: Cresterea tarifelor reglementate este justificata

Marti, 10 Mai 2011, ora 11:56
1851 citiri
ANRE: Cresterea tarifelor reglementate este justificata

Autoritatea Nationala de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE) apreciaza ca majorarea tarifelor reglementate, solicitata de distribuitorii si furnizorii de gaze naturale este justificata, in special de cresterea pretului de import si a utilizarii gazelor din depozite pentru o serie de consumatori industriali, se arata intr-un document al ANRE, preluat de Mediafax.

Autoritatea Nationala de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE) precizeaza, intr-un document, ca solicitarea distribuitorilor de gaze de crestere a preturilor reglementate este justificata de mai multi factori. 

Printre acestia se numara majorarea pretului gazelor de import si a ponderii acestora in cosul de consum, utilizarea, in perioada 2009-2010, a unor cantitati mai mari din depozite pentru alimentarea unor consumatori industriali, reducerea consumului la nivel national si cresterea ratei inflatiei.

Romania importa in prezent gaze la circa 400 dolari pe 1.000 metri cubi, fata de 290 dolari in urma cu doi ani.

De asemenea, gazele de import au ajuns in luna ianuarie a acestui an la o pondere de 32% din cosul de consum, comparativ cu nivelul de 25% in 2010.

Cosul de consum este format din gazele produse in Romania si cele importate.

"Pe fondul acestor modificari intervenite pe piata gazelor naturale, este justificata cererea de majorare a tarifelor si preturilor finale reglementate solicitata de operatorii de distributie si furnizare", se arata in documentul citat, semnat de presedintele ANRE, Dan Iulius Plaveti.

Preturile reglementate sunt stabilite de ANRE si sunt destinate in principal consumatorilor cansnici.

Cei mai mari distribuitori de gaze naturale care activeaza pe piata romaneasca sunt grupul franco-belgian GDF Suez si compania germana de utilitati E.ON.

ANRE precizeaza ca ultima modificare a pretului reglementat al gazelor a avut loc la 1 iulie 2009, cand Autoritatea a aprobat o reducere cu 8% a tarifelor.

In scrisoarea de intentie a Guvernului catre Fondul Monetar International (FMI) si Comisia Europeana este stipulata elaborarea de catre autoritatile romane a unui calendar de eliminare a preturilor reglementate la gaze si electricitate in perioada 2013-2015.

#anre, #majorare pret gaze, #majorare tarife, #pret gaze naturale, #tarife energie , #stiri FMI