Aproape jumatate din firme, falimentate de impozitul forfetar

Luni, 13 Aprilie 2009, ora 11:35
3538 citiri
Aproape jumatate din firme, falimentate de impozitul forfetar

Aproximativ 40 de procente dintre firmele din Romania vor fi falimentate de impozitul forfetar, ce va fi aplicat incepand din acest an.

In schimb, statul va colecta 1,32 de miliarde de lei (315 milioane de euro) de pe urma introducerii impozitului forfetar si a altor masuri privind deductibilitatea TVA-ului la masinile de transport si amortizarea la calculul impozitului pe profit. Circa 350 de milioane de lei vor proveni exclusiv din aplicarea impozitului forfetar.

Aceasta suma va reprezenta o crestere a veniturilor la buget cu 0,25% din produsul intern brut, o masura convenita cu Fondul Monetar International.

Pe langa falimentarea a circa 240.000 de companii (cele care au declarat pierderi in ultimii trei ani), impozitul forfetar ar urma sa inmulteasca numarul somerilor cu aproximativ 500.000 de persoane, potrivit prim-vicepresedinteluiPNL, Ludovic Orban.

De asemenea, analistii financiari sunt de parere ca aceasta modalitate de impozitare va duce la cresterea numarului cazurilor de evaziune fiscala: pentru a plati cat mai putin, din ce in ce mai multe companii vor alege sa lucreze "la negru", pentru ca in acte sa apara sume cat mai mici.

Or, potrivit Ministrului Finantelor, Gheorghe Pogea, s-a luat hotararea introducerii impozitului forfetar tocmai pentru a se impiedica evaziunea.

"Cheltuielile cu controlul, cu salariile celor care ar trebui sa-l faca, ar fi imense, iar statul nu-si permite. Controlarea celor peste 242.000 de firme care declara pierdere ar costa mult mai mult decat efectele", a declarat ministrul Finantelor, pentru Ziarul Financiar.

El a adaugat ca microintreprinderile au devenit "vehicule de eludare a legii", fiind greu sa explici pierderile raportate de firme ce au drept domeniu de activitate consultanta juridica, arhitectura, serviciile personale, dezvoltarea imobiliara sau publicitatea imobiliara.

Pogea sustine ca banii obtinuti in plus vor ajuta ministerul sa dea drumul la investitiile publice, chiar daca bugetul a scazut de la 10 miliarde de euro la noua miliarde de euro, in urma rectificarilor bugetare convenite cu FMI.

In functie de cifra de afaceri, societatile vor plati un impozit fix. Astfel, pentru cifra de afaceri de sub 12.000 de euro pe an, impozitul va fi de 500 de euro, pentru 12.000 - 50.000 de euro, impozitul este de 1.000 de euro, iar pentru cifra de afaceri intre 50.000 - 100.000 de euro, se va plati un impozit de 1.500 de euro.

La o cifra de afaceri intre 100.000 - un milion de euro, impozitul va fi de 2.000 de euro, la 1 - 5 milioane de euro, se vor plati 2.500 de euro, iar la 5 - 30 de milioane de euro, taxa este de 5.000 de euro.
Companiile care inregistreaza venituri de peste 30 de milioane de euro vor plati un impozit de 10.000 de euro.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#buget, #evaziune, #faliment, #firme, #forfetar, #orban, #pogea , #stiri FMI