Austria nu garanteaza ca bancile vor mentine finantarea in Romania

Miercuri, 01 Aprilie 2009, ora 15:47
1161 citiri
Austria nu garanteaza ca bancile vor mentine finantarea in Romania

Ministrul austriac de externe, Michael Spindelegger, aflat in vizita in Romania, a fost destul de evaziv miercuri in ceea ce priveste bancile austriece din Romania, in conditiile in care exista suspiciuni ca acestea vor scoate capital din tara noastra, dupa acordarea imprumutului FMI.

Cristian Diaconescu a subliniat miercuri, dupa intrevederea cu omologul sau austriac Michael Spindelegger, importanta faptului ca bancile austriece si-au mentinut liniile de creditare pentru sucursalele din Romania si a indicat necesitatea continuarii dialogului intre institutiile bancare. Ministrul de externe Cristian Diaconescu a declarat, in conferinta de presa comuna cu ministrul austriac de externe, ca pe agenda discutiilor bilaterale s-au inscris aspecte privind criza economica si financiara.

"Din punctul de vedere al volumului investitiilor, Austria este a doua tara ca nivel de investitie din Romania, cu peste 12 miliarde de euro. Subliniez ca este foarte important faptul ca bancile austriece au decis mentinerea liniilor de credit pentru sucursalele din Romania, cu atat mai mult cu cat bancile austriece inregistreaza indicatori de solvabilitate peste medie si o buna pozitie in ceea ce priveste lichiditatea. Am subliniat importanta continuarii dialogului intre institutiile bancare din cele doua tari in sensul asigurarii stabilitatii economice", a declarat seful diplomatiei romane.

Omologul austriac s-a referit, in schimb, destul de evaziv la aspecte privind bancile austriece din Romania, vorbind numai despre criza economica in general.

"Parteneriatul strategic dintre tarile noastre s-a remarcat mai ales in domeniul cooperarii energetice - Nabucco -, al cooperarii dunarene si al gestionarii efectelor crizei economice. Este foarte important sa fim permanent in contact si ne informam reciproc si reusim sa pornim initiative comune in aceste domenii", a explicat Michael Spindelegger.

Si ministrul roman a abordat tema securitatii energetice, referindu-se la Nabucco.

"Atat Romania, cat si Austria sunt promotori fermi ai realizarii proiectului Nabucco si impreuna vom coopera in ceea ce priveste impulsionarea procesului de semnare a acordului interguvernamental ca si o decizie politica esentiala in promovarea proiectului Nabucco", a spus Cristian Diaconescu.

Ministrul roman a subliniat ca Romania si Austria sustin si promoveaza o strategie pentru cooperarea la Dunare.

"Ambele tari sustin includerea subiectului Dunarii pe agenda de prioritati a Uniunii Europene in perspectiva Consiliului de vara de la Bruxelles. Vom continua demersurile pentru promovarea strategiei pe langa partenerii europeni si statele terte din regiune", a declarat Cristian Diaconescu.

"Unul dintre proiectele importante pentru noi este cooperarea dunareana, un proiect care a ajuns intr-un stadiu avansat de evolutie. Impreuna am prezentat comisarilor Danuta Huebner si Benita Ferrero Waldner acest proiect si am invitat toate tarile riverane sa ne sprijine aceasta initiativa. Ne-am concentrat pe initiative concrete pentru a putea aduce la viata acest proiect", a accentuat si Spindelegger.

"Pe mine si pe omologul meu roman ne leaga faptul ca suntem de putin timp numiti in functie, dar in acelasi am dezvoltat deja o colaborare intensa", a conchis seful diplomatiei austriece.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#austria, #banci, #capital, #evaziv, #ministru , #stiri FMI