Azi aflam noul guvern al Greciei

Joi, 16 Iunie 2011, ora 10:46
1213 citiri
Azi aflam noul guvern al Greciei

Premierul grec va prezenta astazi noul guvern, cu scopul de a primi sustinere pentru noile masuri de austeritate, conform NewsIn.

Girogios Papandreou, prim-ministrul elen, care va ramane in functie, spune ca noul guvern va fi supus unui vot de incredere in Parlament.

Tenerile ca Grecia va intra in faliment din cauza datoriei externe a zguduit din nou pietele, in conditiile in care masurile necesare pentru obtinerea ajutorului UE si FMI se lovesc de o opozitie puternica.

Miercuri, Atena s-a confruntat cu cele mai violente proteste din ultimul an. In plus, Papandreou s-a confruntat si cu o revolta in partidul sau socialist PASOK din cauza pachetului controversat.

Papandreou, care a fost investit in functe in 2009, nu a dezvaluit cat de profunda va fi remanierea, dar jurnalistii cred ca il va include pe ministrul de finante Giorgios Papacontantinou.

Analisti economici cred ca aceasta functie va fi ocupata de Lucas Papademos, fost vicepresedinte al Bancii Centrale Europene. Aceasta masura ar fi aprobata de FMI si UE, dar nu este clar daca va satisface si membrii Parlamentului.

Guvernul vrea ca legislativul sa aprobe o noua reducere de cheltuieli, evaluata la 28 de miliarde de euro, ce urmeaza sa intre in vigoare in 2012.

Politicile sunt necesare pentru deblocarea unei noi transe, de 12 miliarde de euro, din partea UE si FMI.

Intr-un discurs rostit miercuri, Papandreou a anuntat ca va "continua pe acelasi drum". "Aceasta este calea datoriei, impreuna cu grupul parlamentar al PASOK, cu membrii sai si poporul grec. Maine (joi - n.r.) voi forma un nou guvern si voi cere un vot de incredere", a spus el.

In cursul discutiilor, Papandreou s-ar fi oferit sa demisioneze pentru formarea unei coalitiei, dar ulterior ar fi fost de acord sa continue.

Miercuri, zeci de mii de protestatari s-au strans in piata Syntagma din Atena, in apropiere de Parlament. Alte 20.000 de persoane au manifestat la Salonic, potrivit politiei.

Greva generala a fost a treia din Grecia de anul acesta.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#grecia faliment, #grecia datorii, #protest grecia, #Girogios Papandreou , #stiri FMI