Banca centrala a Serbiei ofera stimuli pentru bancile care isi mentin expunerea fata de piata

Joi, 16 Aprilie 2009, ora 15:31
1067 citiri
Banca centrala a Serbiei ofera stimuli pentru bancile care isi mentin expunerea fata de piata

Banca centrala a Serbiei a anuntat joi ca va relaxa regulile privind cerintele de capital si va oferi stimuli sub forma de lichiditati bancilor care sunt de acord sa-si pastreze expunerea la piata pana in 2010, relateaza Reuters.

Bancile straine detin 75% din bancile din Serbia, iar oficialii sunt ingrijorati ca obligatiile financiare ale acestora in alte regiuni le vor determina sa-si retraga activele detinute in statul din Balcani, care spera sa devina membru al Uniunii Europene (UE).

Un acord cu creditorii este vital pentru ca Serbia sa evite o criza externa de lichiditati peste un an, in timp ce sectorul privat are datorii scadente de peste 5 miliarde euro.

De asemenea, un astfel de pact este o conditie a imprumutului de 3 miliarde euro acordat de Fondul Monetar International (FMI), care urmeaza sa fie aprobat in prima jumatate a lunii mai.

"Aceste masuri sunt destinate asigurarii accesului continuu la lichiditati, dinari si valuta, o piata stabila de schimb valutar si pentru mentinerea calitatii activelor bancare prin crearea unor conditii noi pentru rambursarea creditelor de catre clienti" , a anuntat banca printr-un comunicat.

Masurile au ca obiectiv oprirea iesirilor de capital si temperarea presiunilor de depreciere care sunt exercitate asupra dinarului.

"Masurile speciale vor fi disponibile tuturor bancilor, care, impreuna cu actionarii majoritari, sunt de acord cu anumite conditii", mai anunta comunicatul publicat de banca.

Se estimeaza ca actionarii majoritari vor mentine expunerea pe piata din Serbia pana in 2010, la nivelul din 2008. In ianuarie, Fondul Monetar International a estimat ca investitiile straine directe in Serbia se vor ridica la 2 miliarde euro, in aceleasi limite ca si in 2008.

Serbia a inceput sa devina dependenta de investitii straine si de imprumuturi, incepand cu 2006, pentru sustinerea cresterii economice.

Incepand din octombrie 2008, investitorii au inceput sa isi piarda interesul pentru Serbia, in contextul crizei financiare globale. 

#piata, # FMI, # lichiditati, # capital, # investitii , #stiri FMI