Banca centrala a Ungariei nu poate apara "in mod convingator" forintul

Miercuri, 21 Iulie 2010, ora 12:32
1142 citiri
Banca centrala a Ungariei nu poate apara "in mod convingator" forintul

Banca centrala a Ungariei nu poate apara "in mod convingator" forintul si va ramane repede "fara munitie", chiar daca autoritatile ar avea la dispozitie noi fonduri externe, avertizeaza analistii bancii franceze Societe Generale, potrivit Bloomberg, precizeaza Mediafax.

Rezervele oficiale de valuta ale bancii centrale de la Budapesta sunt mai mari decat in ultimii ani, insa expertii SocGen considera ca acestea nu se plaseaza "in zona de comfort".

In plus, tinand cont de contextul politic, "este improbabil ca banca centrala sa se grabeasca sa ajute guvernul in privinta gestionarii consecintelor crizei FMI", scriu analistii grupului francez, referindu-se la suspendarea discutiilor dintre autoritatile ungare si reprezentantii Fondului Monetar International si ai Uniunii Europene pentru revizuirea acordului de imprumut extern incheiat in octombrie 2008.

In acest context, "apararea monedei nationale prin modificari ale dobanzilor ar putea reprezenta singura optiune viabila daca presiunile de vanzare a forintului continua sa se acumuleze", apreciaza SocGen.

Reprezentantii FMI si UE au renuntat sambata la discutiile cu guvernul ungar pentru evaluarea acordului de ajutor extern, dupa ce autoritatile maghiare au respins ideea adoptarii a noi masuri de austeritate, optand in schimb pentru taxarea suplimentara a bancilor si plafonarea salariilor din sectorul public, inclusiv pe cele ale oficialilor bancii centrale.

Bursa de la Budapesta evolua in crestere cu 1,46% miercuri in jurul orei 11, iar forintul a scazut usor, cu circa 0,4%, in intervalul de 286,85 - 287,1 forinti/euro.

 

#banca ungaria criza fmi forint , #stiri FMI