Banca Mondiala a solicitat statelor vest-europene sa ajute bancile din Europa de Est

Luni, 23 Februarie 2009, ora 12:14
1039 citiri
Banca Mondiala a solicitat statelor vest-europene sa ajute bancile din Europa de Est

Presedintele Bancii Mondiale (BM), Robert Zoellick, a solicitat statelor vest-europene sa sprijine bancile afectate de criza financiara din Europa de Est, transmite Reuters.

"Cred ca ar fi o tragedie imensa daca Europa va fi, din nou, rupta in doua", a declarat Zoellick, intr-un interviu acordat publicatiei germane Suddeutsche Zeitung.

El a precizat ca Europa de Est are nevoie de 120 miliarde de euro pentru a recapitaliza sistemul bancar, fonduri care nu vor putea fi obtinute fara ajutorul altor state. Comentariile lui Zoellick cu privire la Europa de Est survin solicitarilor venite din partea Austriei, Ungariei si altor state din regiune pentru ajutoare din partea Uniunii Europene (UE) si institutiilor financiare internationale competente, informeaza Mediafax.

Austria a propus un program de 150 miliarde de dolari, finantat de UE, FMI si Banca Mondiala, pentru sustinerea sistemelor bancare din statele emergente ale Europei Centrale si de Est, iar premierul Ungariei, Ferenc Gyurcsany, a cerut guvernelor din regiune sa sustina propunerea venita de la Viena. In plus, Gyurcsany a propus, miercuri, UE sa creeze un program de 100 de miliarde de euro pentru sprijinirea institutiilor de credit lovite de criza din regiune.

Zoellick a solicitat, saptamana trecuta, un efort international coordonat, condus de UE, pentru sustinerea economiilor din Europa Centrala si de Est. Oficialul spera ca BM, alaturi de guverne si banci, va putea crea un fond de 25 miliarde de dolari pentru sustinerea sistemului finantelor comerciale, Banca Mondiala urmand sa-si asume cele mai riscante imprumuturi.

Banca a cerut, in februarie, statelor bogate sa contribuie cu 0,7% din programele de relansare economica la crearea unui "fond de vulnerabilitate" pentru statele mai slabe, care se confrunta cu probleme economice. 

#UE, # economie, # program , #stiri FMI