Banca Mondiala anunta o incetinire a economiei mondiale in 2008 si riscul unei recesiuni in SUA

Miercuri, 09 Ianuarie 2008, ora 10:16
1123 citiri
Banca Mondiala anunta o incetinire a economiei mondiale in 2008 si riscul unei recesiuni in SUA

Cresterea economica mondiala va incetini la 3,3% in anul 2008, a estimat Banca Mondiala (BM), atragand atentia asupra faptului ca instabilitatea financiara ar putea provoca o recesiune a economiei americane, informeaza AFP.

Noile rezultate publicate miercuri sunt net inferioare ultimelor estimari facute de Fondul Monetar International (FMI) care vorbea, in octombrie 2007, de o crestere a produsului intern brut mondial cu 4,8% in 2008.

In ceea ce priveste Statele Unite ale Americii, cele doua institutii infiintate la Bretton Woods au avut aceleasi estimari: o crestere cu 1,9%.

Insa FMI a estimat ca-si va revizui in scadere estimarile sale.

Banca Mondiala a considerat ca produsul intern brut la nivel global a crescut cu 3,6% in 2007, vorbind de o revenire a cresterii in 2009 (de 3,6%) datorita dinamismului tarilor emergente, ce compenseaza slabiciunea tarilor dezvoltate.

"La nivel global, cresterea economica in tarile cu economii emergente este asteptata sa scada moderat in cursul urmatorilor doi ani", a precizat directorul grupului de studiu asupra perspectivelor de dezvoltare, Uri Dadush.

Expertii Bancii Mondiale au enumerat riscurile asupra economiei mondiale: "deprecierea dolarului, posibilitatea unei recesiuni in Statele Unite ale Americii si volatilitatea in crestere a pietelor financiare".

Potrivit acestora, "turbulentele vor persista pe piata internationala a creditelor pana la sfarsitul anului 2008".

Bancile trebuie totodata "sa poata suporta costurile", iar efectele lor asupra consumului, motorul principal al economiei americane, "raman limitate".

Zona euro este de asemenea afectata: cresterea economica va pierde peste jumatate de punct procentual, ajungand la 2,1% in 2008, urmand sa creasca la 2,4% in 2009, arata Banca Mondiala.

Cresterea economica in Japonia va scadea sub pragul de 2%, la 1,8% in 2008, crescand cu 2,1% in 2009.


Banca Mondiala a subliniat rolul jucat de catre tarile in curs de dezvoltare.

Acestea trebuie sa cunoasca o crestere de 7,1% in 2008, fata de media de 2,2% in tarile dezvoltate.

"Pe plan comercial, cresterea importurilor in tarile in curs de dezvoltare sustine cresterea economica mondiala", a explicat co-autorul raportului, Hans Timmer.

"Prin urmare, cum dolarul scade, exporturile americane explodeaza, ceea ce contribuie la eliminarea deficitului curent al Statelor Unite ale Americii si la atenuarea dezechilibrelor mondiale", a adaugat acesta.

Banca Mondiala, a carei functie principala este lupta impotriva saraciei si sustinerea dezvoltarii economice, a publicat acest raport anual de recomandari specifice la cererea tarilor din Sud, incitate de ameliorarea capacitatilor lor de integrare economica si utilizarea tehnologiei.

"Dezvoltarile tehnologice au fost cu 50-60% mai rapide in statele cu economii emergente decat in tarile dezvoltate la inceputul anilor 1990 si dupa anul 2000", a precizat economistul Bancii Mondiale, Andrew Burns.

"Tarile in curs de dezvoltare au in continuare un drum lung de parcurs, deoarece nivelul de tehnologie pe care il folosesc reprezinta doar un sfert din cel folosit in statele dezvoltate", a adaugat acesta, facand referire la cazul Braziliei, Indiei si Chinei.

<b>Bloombiz.ro Newsletter </b>

Aboneaza-te la <a href=http://newsletter.vodanet.ro/gateway/?a=YT1CbG9vbWJpel8xMiZiW109aW5mb2Jsb29tYml6XzE4 target=_blank>newsletter-ul infoBloombiz</a> ca sa primesti in fiecare dimineata, prin e-mail, ultimele informatii legate de companii, afaceri, economie, piata imobiliara, plasamente financiare, cariere si lifestyle.