Banca Mondiala: Golul de finantare al Romaniei este usor peste nivelul recomandabil

Vineri, 20 Februarie 2009, ora 14:00
1409 citiri
Banca Mondiala: Golul de finantare al Romaniei este usor peste nivelul recomandabil

Golul de finantare al Romaniei este usor peste nivelul optim, raportat la rezervele valutare, arata estimarile Bancii Mondiale, care iau insa in calcul un pret al petrolului de 75 dolari/baril, semnificativ peste nivelul actual.

"Este foarte dificil de calculat nevoia de finantare a unui stat. Pe de-o parte, noi ne uitam la contul curent, dar trebuie sa precizez ca prognozele noastre se bazeaza pe un pret al petrolului de 75 dolari/baril, ceea ce inseamna ca importurile nete sunt supraestimate", a explicat Indermit Gill, economist-sef al Bancii Mondiale pentru Europa si Asia Centrala.

Indermit Gill a mai spus ca nivelul optim al necesarului de finantare al unei tari raportat la rezervele valutare ale statului respectiv este intre 0,7 si 0,75%.

"In cazul Romaniei, golul de finantare este usor peste acest nivel, dar aceste cifre nu sunt batute in cuie", a mai spus economistul.

El a subliniat ca datele utilizate de BM pentru estimarea nevoii de finantare sunt relative.

"Trebuie sa estimam ponderea din datorie care va fi rostogolita. Un alt element este nivelul investitiilor straine directe. Nu ar trebui totusi sa luam aceste cifre prea in serios, deoarece sunt relative", a mai spus economistul.

El a mai atras atentia ca, in cazul Romaniei, datoria pe termen scurt este prea ridicata in raport cu rezervele valutare.

"Rezervele valutare nu acopera datoria pe termen scurt. In cazul Romaniei, raportul intre acestea este de 2, iar optim este cat mai aproape de 1", a mai spus Indermit Gill.

Referitor la posibilitatea ca Romania sa contracteze un imprumut de la Banca Mondiala, el a explicat ca fondurile atrase pot fi utilizate fie pentru acoperirea deficitului public, fie pentru proiecte de investitii.

"Banca Mondiala are diferite instrumente, unele de investitii, altele de sustinere a bugetului unui stat. Pentru un imprumut de acoperire a deficitului de la Banca Mondiala trebuie sa existe un anumit cadru macroeconomic, asigurat in cele mai multe cazuri printr-o intelegere a statului respectiv cu FMI. Dar nu este singura solutie, doua treimi din imprumuturile acordate de noi sunt pentru investitii, nu pentru acoperirea deficitului public", a mai spus reprezentantul BM.

"Este nevoie de politici economice proactive pentru a limita efectele crizei asupra cetatenilor. Trebuie sa se ia masuri care sa revigoreze cresterea economica, prin orientarea cheltuielilor catre investitii si dezvoltarea programelor sociale, pentru a diminua impactul asupra populatiei", a explicat si Catalin Pauna, economist-sef in cadrul biroului din Bucuresti al Bancii Mondiale. 

 

Ministerul Dezvoltării a virat peste 286 de milioane de lei, pentru plățile restante din programul "Anghel Saligny"
Ministerul Dezvoltării a virat peste 286 de milioane de lei, pentru plățile restante din programul "Anghel Saligny"
Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei (MDLPA) a virat suma de 286.390.685,13 lei, în vederea decontării facturilor pentru 237 de obiective finanţate prin Programul...
#bm, #datorie, #deficit, #finantare, #fmi, #gol, #imprumut, #rezerve, #romania, #valutare , #stiri FMI