Banca Mondiala promite sa se reformeze, ca sa poata solicita majorarea capitalului

Marti, 06 Octombrie 2009, ora 13:43
1017 citiri
Banca Mondiala promite sa se reformeze, ca sa poata solicita majorarea capitalului

Banca Mondiala (BM) a promis marti sa se reformeze, pentru a putea convinge statele membre si in principal Statele Unite sa ii majoreze resursele, relateaza AFP, conform NewsIn.

"Banca Mondiala isi va majora legitimitatea, eficacitatea si transparenta", a declarat presedintele institutiei, Robert Zoellick, la deschiderea oficiala a reuniunii anuale a BM si a Fondului Monetar International (FMI), de la Istanbul.

In ziua anterioara, cele 186 de state membre ale Bancii Mondiale s-au angajat sa majoreze, in cazul in care va fi necesar, resursele institutiei multilaterale de dezvoltare.

"Ne-am angajat sa ne asiguram ca grupul Banca Mondiala dispune de resurse suficiente pentru a putea face fata provocarilor viitoare", a anuntat Comitetul de Dezvoltare, instanta ce defineste orientarile generale ale institutiei.

Statele Unite au solicitat, luni, ca Banca Mondiala sa implementeze o serie de reforme pentru imbunatatirea transparentei si eficacitatii, daca vor sa isi majoreze resursele.

"Dorim adoptarea unor reforme institutionale importante inainte de a lua in considerare suplimentarea resurselor", declara luni secretarul american al Trezoreriei, Timothy Geithner.

Statele membre au discutat despre o eventuala majorare a "capitalului" Bancii Mondiale, dar au cerut o analiza in acest sens, "ce va trebui finalizata in asa fel incat sa poata fi luata o decizie in acest sens pana in primavara lui 2010".

Majorarea de capital ar implica finantarea directa a institutiei de catre statele membre.

#banca, #mondiala, #capita, #reforma , #stiri FMI