Banca Mondiala va finanta Romania printr-un nou acord pe doi ani

Marti, 18 Ianuarie 2011, ora 14:09
1203 citiri
Banca Mondiala va finanta Romania printr-un nou acord pe doi ani

Banca Mondiala (BM) va acorda asistenta tehnica si finantare Romaniei in cadrul unui nou acord care va fi incheiat impreuna cu FMI si Comisia Europeana (CE), cel mai probabil pe doi ani, a declarat marti Peter Harrold, directorul de tara pentru Romania al BM, potrivit Mediafax.

"Noul acord cu FMI si Comisia Europeana va fi incheiat cel mai probabil pe o perioada de doi ani", a spus Harrold, precizand ca Banca Mondiala va participa prin acordarea de asistenta tehnica, dar si finantare, la fel ca in programul actual.

Oficialul Bancii Mondiale a precizat ca perioada de doi ani reprezinta viziunea Fondului Monetar International, acest aspect nefiind inca discutat cu autoritatile de la Bucuresti.

Harrold a mentionat ca noul acord cu Banca Mondiala va fi similar celui actual, iar ultimul imprumut, in valoare de 400 milioane euro, din actualul acord va fi inclus in noul aranjament, care va fi incheiat in urmatoarele luni.

El nu a precizat valoarea imprumutului de la Banca Mondiala, aceasta urmand sa fie stabilita in perioada urmatoare.

Harrold a aratat ca incheierea unui acord pe doi ani cu institutiile financiare va fi interpretat de catre pietele internationale ca un semn de incredere.

"Romania este foarte bine finantata pe partea valutara. FMI finanteaza rezerva valutara, de aceea este nevoie doar de un acord de tip precautionary (preventiv - n.r.)", a spus Harrold.

El a mentionat ca alte surse de finantare pentru buget, cum ar fi cele de la Banca Mondiala, sunt "binevenite".

"Vom continua sa avem un rol de finantatori, dar toata lumea a fost de acord ca este timpul sa ne indreptam privirile de la urmatorul trimestru si sa avem un plan pe o perioada mai indelungata, de cativa ani", a adaugat oficialul BM.

In acest sens, noul program cu Banca Mondiala va include reforme in patru domenii-cheie, respectiv asistenta sociala, sectorul de sanatate, modernizarea si simplificarea sistemului de taxe, dar si eficientizarea companiilor de stat.

"Reforma in asistenta sociala este foarte complicata si are un nivel ridicat de ineficienta. Ne vom asigura ca cei saraci nevoiasi vor primi asistenta de care au nevoie, dar fara a descuraja munca", a explicat Harrold.

In ceea ce priveste modernizarea sistemului de taxe, Harrold s-a referit la numarul mare de unitati la care pot fi platite, mentionand ca din cele 300 de oficii de pe intreg teritoriul numarul acestora ar trebui sa fie redus la 20, dupa modelul altor tari de aceeasi marime.

Totodata, el a sugerat ca plata taxelor in Romania ar trebui efectuata o singura data pe an, prin sistem electronic, intrucat acest lucru ar putea aduce venituri suplimentare la buget, chiar cu pana la 20% mai mult.

Harrold a mai spus ca in ultimii doi ani procesul de reforma in Romania a fost "destul de remarcabil", in contextul unui mediu dificil din punct de vedere politic.

#acord, #bm, #romania, #reforma, #taxe, #bm, #imprumut , #stiri FMI